IZ NOVOG BROJA

Churchill pod teretom povijesti

Universal Pictures
11.02.2018.
u 16:02

Drama o prvim danima Winstona Churchilla kao britanskog premijera ostavlja dobar dojam zbog sjajnog performansa Garyja Oldmana koji tumači glavnu ulogu.

Malo je ljudi obilježilo prvu polovinu 20. stoljeća kao Winston Churchill, prema velikoj BBC-jevoj anketi iz 2002. godine najveći Britanac ikada, koji je za svog života bio važan sudionik događaja koji su oblikovali europsku i svjetsku povijest, a nakon smrti postao je predmet nebrojenih radova, analiza i knjiga (napisano je više od 200 biografija njegova života).

I sedma je umjetnost svakako dijelila tu fascinaciju Churchillom, i to ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, s obzirom da postoji barem 30-ak igranih filmova koji se bave njegovim likom i djelom ili se u njima pojavljuje kao lik. No u liku i djelu Winstona Churchilla, kao i u mitu koji je oko njega izrastao ipak postoji još dovoljno dramske snage kako bi se filmske adaptacije njegova života nastavile snimati i plijeniti pažnju, a najnoviji takav primjer je drama „Prijelomni čas“, koja je u naša kina stigla sredinom siječnja.

Riječ je o novom uratku talentiranog filmaša Joea Wrighta (dosad najpoznatijeg po adaptacijama „Ponosa i predrasuda“ iz 2013. te „Ane Karenjine“ iz 2015. godine), za koji scenarij potpisuje Anthony McCarten (nominiran za Oscara za scenarij „Teorije svega“). Film je u kratkom roku postao miljenik kritike i publike, u prašini ostavio svog konkurenta po tematici, „Churchill“ s Brianom Coxom (koji je izišao par mjeseci ranije), te skupio čak devet nominacija za BAFTA-u, nagradu koju dodjeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti, uključujući, naravno, i nominaciju za najbolji film. 


"Prijelomni čas“ nije klasičan „biopic“, s obzirom da se u cijelosti odvija u kratkom vremenskom razdoblju, u svibnju i lipnju 1940. godine. Britanski premijer Neville Chamberlain pod žestokim je pritiskom opozicije zbog svoje politike popuštanja prema njemačkom ekspanzionizmu i nevoljkosti intenziviranja sukoba s Hitlerom. Prisiljen je odstupiti, a na njegovo mjesto dolazi naš glavni protagonist, koji, kako ubrzo doznajemo, među britanskim političarima ima reputaciju kontroverznog čudaka kojemu se stari propusti, poput notornog neuspjeha Galipoljske kampanje 1915. godine, ne zaboravljaju i ne praštaju.

Stoga prevladavaju osjećaji skepse i nadolazeće propasti zbog kojih bi bilo najmudrije zatražiti mirovne pregovore s Njemačkom, kojima se Churchill snažno protivi, nastojeći projicirati snagu i odlučnost pod cijenu društvene i političke izolacije, iako mu ni sam ne vidi izlaza iz teške situacije: skorog pada Francuske i okruživanja britanskih vojnika kod Dunkirka od strane nadmoćnih njemačkih snaga.

Najviše mu problema stvaraju neistomišljenici Neville Chamberlain (Roland Pickup) i vikont Halifax (Stephen Dillane), obojica članovi Ratnog kabineta i najbliže što film ima antagonistima (Hitler se u filmu pojavljuje tek kroz jednu novinsku fotografiju), no pošto već znamo kako će priča završiti, njima se ne daje mnogo prostora.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je prodaju od 5. veljače 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije