DRUGI SVJETSKI RAT

14. oklopna divizija u napadu na Jugoslaviju izgubila je samo jedan tenk

14. oklopna
Foto: www.snipview.com
02.11.2015.
u 17:38

Tije­kom dana zarobljeno je 15.000 vojnika, 300 časnika i 22 generala. Sljedećeg dana osno­vana je Nezavisna Država Hrvatska, koja je zatražila da svi Hrvati u jugoslavenskoj vojsci prestanu s borbom i odu kućama...

Zbog vojnog puča u Jugoslaviji i iznenadne promjene na Balkanu, Hitler je 27. ožujka 1941. zapovjedio da se intervencija u Grč­koj proširi na Jugoslaviju.

Polazište 14. oklopne divizije nalazilo se nedaleko od Nagykanizse u Mađarskoj, kamo je stigla že­ljeznicom 7. travnja s ukupno 45 Panzera II., 16 Panzera III. s topovima kalibra 37 mm, 35 Panzera II. s topovima kalibra 50 mm, 20 Pan­zera IV. i 8 zapovjednih tenkova, odnosno 17 tenkova manje od punog sastava.

Zbog snije­ga i kiše trebalo joj je dva dana da stigne na polazne položaje nedaleko od Barcsa, gdje su u iznenadnom napadu njemački inženjerci uspjeli zauzeti neoštećen most preko Drave. U ranu zoru 10. travnja divizija je preko mo­sta krenula preko Virovitice prema Zagrebu. Na nekoliko mjesta u smjeru kretanja uoče­ne su veće protivničke snage koje su najprije napadnute obrušavajućim bombarderima i zatim tenkovima, pa je otpor ubrzo slomljen. Dalje do Zagreba nije bilo snažnijeg otpora. Slabo naoružana višenacionalna vojska ko­jom su zapovijedali srpski časnici raspala se za nekoliko sati. Brzina napredovanja bila je tolika da su zbog udaljenosti prekinute radioveze s nadređenim XLVI. korpusom. Oko 19 sati i 30 minuta 10. travnja 1941., na­kon što je 14. oklopna divizija u jednom danu prešla 160 kilometara, prva vozila izviđačke bojne stigla su do predgrađa Zagreba. Tije­kom dana zarobljeno je 15.000 vojnika, 300 časnika i 22 generala. Sljedećeg dana osno­vana je Nezavisna Država Hrvatska, koja je zatražila da svi Hrvati u jugoslavenskoj vojsci prestanu s borbom i odu kućama, i 14. oklo­pna divizija ušla je u Zagreb, a tada su nastale i priložene fotografije. Navečer 11. travnja u Zagreb su ušli dijelovi 132. njemačke pješač­ke divizije, smjenjujući 14. oklopnu koja je krenula dalje. Već 14. travnja divizija je u Jaj­cu, sljedećeg dana u Mostaru, pa dan poslije u Sarajevu. Kapitulacija Kraljevine Jugoslavi­je 17. travnja zatekla je 14. oklopnu diviziju u Trebinju, dok su njezini izviđački dijelovi do­segnuli Dubrovnik. Tijekom ratnih operacija 14. oklopna divizija izgubila je samo jedan tenk Panzer II.

Komentara 31

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:45 02.11.2015.

Srbija je planirala još od izazivanja prvog svjetskog rata atentatom u Sarajevu da dođe do austrijskle granice svojom politikom...

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
18:25 02.11.2015.

Naravno da je bilo bez gubitaka. Tako je bilo i kasnije, sve do kraja 2.svjetskog rata - na ovim prostorima, nakon što su poginuli prvi (i pravi) antifašisti, hrvatski ustanici protiv nacizma, kasnije se je sve svodilo na panična bježanja četnika i partizana po šumama i gorama. Tako je bilo dok im Churchil nije dao prostor da organiziraju Jugoslaviju (i pobiju sve Hrvate -uključujući i žene i djecu- koje su mogli, zvjerski, o otimačini da i ne govorimo). Stvarno je vrijeme da prava istina izađe na vidjelo. Dosta su nam laži servirali u SFRJ, od kojih su neke bile posebno gnjusne (Bleiburg i sl.)

PI
Pikador
16:58 04.11.2015.

Agitacija fašizmu *************************************** Ovo nije vojna povjest već samo gola promičba fašizma. Da je tako vidi se i po odjeku nekih čitatelja, a vrhunac je citiram „ e da nam je danas takve hitlerovske Njemačke“. ******************************* Na kraju sve jesve je tako smotano tako da nismo saznali na koji način je stradao taj jedan jadan fašistički tenk. Možda se i izgubio .... Isto članak govori o samo jednoj vojnoj jedinici, te se nema nikakkvih saznanja kolika je ukupna vojna moć djelovala..? Koliko su Ustaša doveli iz italije ili je to išlo na talijanskom prijevozu...?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije