DRUGI SVJETSKI RAT

Bitka za Javansko more

HMS
Foto: www.tinfish.biz
26.03.2015.
u 19:23

U pomorskoj bitki za Javansko more 27. veljače 1942. japanska je mornarica teško oštetila britansku krstaricu klase HMS Exeter, a samo 20 minuta poslije potopila je nizozemski razarač klase HNLMS Kortenaer.

Savezniče snage (ABDA grupa) sastavljene od američkih, britanskih, nizozemskih, australskih jedinica te ostalih ujedinili su se u obrani od japanske invazije. Saveznička flota tako je brojila dvije teške krstarice, sedam lakih krstarica, 23 razarača i 40 podmornica. Za zapovjednika savezničke flote postavljen je admiral Karel Doorman (1889. – 1942. godine).

U pomorskoj bitki za Javansko more 27. veljače 1942. japanska je mornarica teško oštetila britansku krstaricu klase HMS Exeter, a samo 20 minuta poslije potopila je nizozemski razarač klase HNLMS Kortenaer. Admiral Doorman preostalim je brodovima savezničke flote izdao „zbunjujuću“ taktičku zapovijed „Napadam, slijedite me“, ali je kao takvu nije označio na početku pomorske bitke za Javansko more. Zapovijed je shvaćena kao „svi brodovi, slijedite me!“ pa je izazvala zbunjenost ostalih zapovjednika brodova flote. Pomorska bitka trajala je sedam sati, a saveznička flota izgubila je sve brodove. Admiral Doorman poginuo je toga istog dana. Japanci su, još krajem siječnja, osvojili Rabaul na Novoj Britaniji te Bougainville na Solomonskim Otocima. Japanske snage napale su 13. veljače Palembang, glavni grad Sumatre. U borbi su prvi puta korišteni japanski padobranci koji su nastradali u borbi za Palembang od nizozemskih obrambenih snaga. 

Međutim, japanska mornarička flota pod zapovjedništvom admirala Jisaburoa Ozawe promijenila je taktiku napada i pritiskala obranu otoka stalnim zračnim napadima. Japanci su osvojili Sumatru 15. veljače iste godine.

Komentara 1

DL
Deba.Lac
09:00 27.03.2015.

Sad kad ste spomenuli padobrance nisam ni znao da su Japanci imali padobrance. Ubuduće bi mogli pisati i o padobracima. Nebitno da li Saveznički ili Osovinski

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije