NA DANAŠNJI DAN

JNA okupirala Baranju; završila bitka kod Gettysburga

Gettysburg
Foto: http://uspsstampsblogs.files.wordpress.com/
02.07.2014.
u 23:21

Rraketni razarač iz sastava američke flote u Zaljevu srušio iranski putnički Airbus A300 sa 290 putnika, pogrešno ga zamijenivši ratnim bombarderom.

1991. - JNA okupirala Baranju: Istočno-slavonsko bojište obuhvaćalo je područje tadašnjih općina Beli Manastir, Osijek, Vinkovci i Vukovar, a bilo je strateški važno jer se nalazilo duž granice sa Srbijom. Tu je Hrvatska bila izložena izravnoj agresiji iz Srbije, uz masovno sudjelovanje JNA te korištenje srbijanskog teritorija za napade. Prvi oružani sukob dogodio se na početku svibnja 1991. u Borovu Selu, kada je ubijeno 12 hrvatskih policajaca. U svibnju i lipnju 1991. provokacije u istočnoslavonskim selima bile su sve češće. Preko mosta kod Batine u Baranju su iz Vojvodine 3. srpnja ušli tenkovi JNA i postpuno zauzeli ključne točke u tom dijelu zemlje.

1863. - SAD: kod Gettysburga u Pennsylvaniji završila trodnevna bitka pobjednom unionističke vojske sjevernih država nad konfederacijskom vojskom južnih država, a kojima do tada zapovijeda naizgled nepobjedivi general Robert E. Lee.

1988. - Perzijski zaljev: raketni razarač iz sastava američke flote u Zaljevu srušio iranski putnički Airbus A300 sa 290 putnika, pogrešno ga zamijenivši ratnim bombarderom.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije