AKTUALNO

Kina i Rusija će zajedno održavati vojne vježbe!

NOVK
Foto: Wikimedia CC
1/3
03.05.2016.
u 18:51

Moskva i Peking također imaju slične stavove o pitanju južnokorejskog raketnog štita koji SAD želi postaviti u Južnoj Koreji.

Moskva i Peking će zajedno održati svoju prvu vojnu vježbu u svibnju, prenosi Moscow Times.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u izjavi za medije kako će se tijekom vježbe koristiti ruske i kineske obrambene postrojbe koje bi trebale biti prva linija obrane protiv "slučajnih" ili "provokativnih" napada balističkim i krstarećim raketama.

Foto: Wikimedia CC

Obje zemlje navode kako ova vježba nije usmjerena protiv treće strane. Iako Rusija i Kina nisu ušle u formalno vojno savezništvo, nedavno su se dogovorile kako će povećati bilateralnu vojnu suradnju. U petak je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio da će zemlje povećati broj združenih vojnih vježbi u 2016. godini.

Foto: Wikimedia CC

"Mi itekako poštujemo rusko-kineske odnose na državnim i obrambenim razinama, a 2016. ćemo održati puno više vojnih vježbi i događaja nego proteklih godina", izjavio je Šojgu za TASS.

Moskva i Peking također imaju slične stavove o pitanju južnokorejskog raketnog štita koji SAD želi postaviti u Južnoj Koreji. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov kineski kolega Wang Yi, izjavili su prošli tjedan da bi postavljanje sustava "THAAD" (Terminal High Altitude Area Defense) na korejskom poluotoku bilo shvaćeno kao sigurnosna prijetnja. "Ne samo da ugrožava nuklearnu rezoluciju korejskog poluotoka nego je to i direktno dolijevanje ulja na vatru u već napetoj situaciji, a tako bi se mogla uništiti i strateška ravnoteža na poluotoku", prenosi Reuters.

>>Rusija će poduzeti mjere ako Švedska uđe u NATO savez!

>>Rusija 'prekršila' vojni sporazum sa SAD-om te prijeti njihovim avionima

Komentara 1

DU
Deleted user
07:42 11.05.2016.

Rusi izdaju Europu i okreću se Azijskom populacijskom megabazenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije