IZ NOVOG BROJA

"Kraj za ubojicu beba"

Reddit
21.05.2018.
u 14:56

Bio je to prvi njemački zračni brod oboren iznad Engleske pa je Robinson već dva dana kasnije odlikovan „Viktorijinim križem”.

Iako napadi njemačkih zračnih brodova na britanske gradove u Prvome svjetskom ratu nisu izazivali znatnu materijalnu štetu ili velik broj žrtava, imali su poguban učinak po moral stanovništva, koje je na taj način, iako stotinama kilometara udaljeno od bojišnice, na neposredan način osjećalo strahote rata.

Stoga je britanski promidžbeni aparat objeručke iskoristio priliku koja se ponudila kada je u jutarnjim satima 3. rujna 1916., nakon bombardiranja Saint Albansa, iznad Hertfordshirea srušen njemački Schütte-Lanz SL 11. Oborio ga je poručnik William Leefe Robinson u zrakoplovu B.E.2c, a svih je 16 članova posade poginulo.

Foto: Reddit

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. svibnja 2018.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije