Naslovnica

"Kraj za ubojicu beba"

Bio je to prvi njemački zračni brod oboren iznad Engleske pa je Robinson već dva dana kasnije odlikovan „Viktorijinim križem”.
21. svibnja 2018. u 14:56 0 komentara 969 prikaza
Foto: Reddit

Iako napadi njemačkih zračnih brodova na britanske gradove u Prvome svjetskom ratu nisu izazivali znatnu materijalnu štetu ili velik broj žrtava, imali su poguban učinak po moral stanovništva, koje je na taj način, iako stotinama kilometara udaljeno od bojišnice, na neposredan način osjećalo strahote rata.

Stoga je britanski promidžbeni aparat objeručke iskoristio priliku koja se ponudila kada je u jutarnjim satima 3. rujna 1916., nakon bombardiranja Saint Albansa, iznad Hertfordshirea srušen njemački Schütte-Lanz SL 11. Oborio ga je poručnik William Leefe Robinson u zrakoplovu B.E.2c, a svih je 16 članova posade poginulo.

 | Autor : Reddit Foto: Reddit

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. svibnja 2018.

IZ NOVOG BROJA O ratu iz prve ruke IZ NOVOG BROJA Različita shvaćanja slobode IZ NOVOG BROJA Prvi puta kao tragedija, drugi puta kao farsa
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.