Povijest svijeta

Mitovi o internacionalnim brigadama u Španjolskoj

Mitovi o internacionalnim brigadama u Španjolskoj
Vojna povijest
05.07.2012.
u 22:25

Kominterna 1936. organizira novačenje dobrovoljaca

Kako je jednom prilikom naveo profesor Stanley G. Payne, američki povjesničar, autor nekoliko knjiga o Španjolskom građanskom ratu, internacionalne brigade predstavljaju jedan od najdugotrajnijih mitova toga rata. Priča o njezinim pripadnicima, ljudima koji su dobrovoljno otišli u Španjolsku, kako bi se borili za “slobodu“ i “protiv fašizma“, pretvorila se u primamljivu legendu koju je odmah prihvatila lijevo-liberalna javnost širom svijeta. Takva percepcija, zaključuje Payne, i danas je prisutna kada se govori o internacionalnim
brigadama. No iza takve romantične percepcije zapravo se nalazila politika tadašnjega Sovjetskoga Saveza na čelu sa Staljinom, koji je putem Komunističke internacionale (Kominterne) rukovodio međunarodnim komunističkim pokretom. Ne može se reći da je španjolska republikanska vlada “narodne fronte“ bila puki satelit Moskve, uostalom, španjolski komunisti u njoj nisu imali potpunu prevlast. No iza sovjetske potpore politici “narodne fronte“, odnosno načelnoga ujedinjavanja svih demokratskih elemenata u suprotstavljanju fašizmu i nacizmu, stajala je težnja Moskve prema stvaranju “demokratske republike novoga tipa“, odnosno države u kojoj će komunisti imati potpunu vlast. Iako se to nije ostvarilo u Španjolskoj, sličan će model Sovjeti nakon Drugoga svjetskog rata primijeniti u državama Istočne Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije