KONTROVERZNI ŽIVOTOPISI

Nacistički vojnik i engleska zvijezda

Behrnard Trauttman
Foto: VP magazin
03.03.2014.
u 22:45

Bernhard Trautmann bio je odlikovani ratnik nacističke Njemačke, ali i nogometna zvijezda Engleske, zemlje protiv koje se borio u ratu

Bernhard Trautmann bio je odlikovani ratnik nacističke Njemačke, ali i nogometna zvijezda Engleske, zemlje protiv koje se borio u Drugome svjetskom ratu. Rođen je 22. listopada 1923. u Bremenu, gradu tadašnje Weimarske Republike. Ta je godina ostala zapamćena u njemačkoj povijesti po još jednom porazu, ali gospodarske naravi. Naime, zbog zahtjeva koji su Njemačkoj bili nametnuti Versajskim mirovnim sporazumom, Republika je nakon Prvoga svjetskog rata bila u toliko teškom stanju da je 1923. godine vlada morala obustaviti plaćanje ratne odštete, a francuske i belgijske trupe zauzele su Ruhr – značajno industrijsko središta uz Rajnu. Zbog tiskanja dodatnog novca došlo je do hiperinflacije. Iste te godine Adolf Hitler pokušao je sa suradnicima izvesti državni udar  tzv. „Pivski puč’“, koji je ubrzo na ulicama Münchena krvavo ugušen, a inicijatori uhićeni.

Stanje nemira i nesigurnostkoje je potresalo Weimarsku Republiku ostavljalo je trag na društvu, a Bernhard Trautmann odrastao je u neizvjesnoj njemačkoj svakidašnjici.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije