AKTUALNO

NATO će poslati zrakoplov AWACS u Tursku

AWACS
Foto: Reuters
28.12.2015.
u 14:27

Ministarstvo obrane izjavilo je u svom pismu da razvrstavanje vojnika ne treba voditi parlament te piše da se neće koristiti oružje tijekom ove misije zato što Islamska Država ne posjeduje zračne snage, a vjeruje se da Rusija i Sirija neće koristiti svoje zračne snage protiv Turske.

NATO se savez priprema poslati "E-3 AWACS" zrakoplov iz Njemačke prema turskoj vojnoj bazi Konya kako bi se nadgledao zračni prostor na granici sa Sirijom. Trećina osoblja bit će iz Njemačke, piše RT.

"Planirano je prebacivanje zrakoplova AWACS (Airborne Warning And Control System) iz zračne baze Geilenkirchen u zračnu bazu Konya u Turskoj", piše u pismu.

Glasnogovornik Ministarstva obrane potvrdio je informaciju, ali nije objavio koliko će časnika biti poslano. Dodao je da je još u tijeku planiranje NATO saveza. Ministarstvo obrane izjavilo je u svom pismu da razvrstavanje vojnika ne treba voditi parlament te piše da se neće koristiti oružje tijekom ove misije zato što Islamska Država ne posjeduje zračne snage, a vjeruje se da Rusija i Sirija neće koristiti svoje zračne snage protiv Turske.

Tobias Lindner iz Zelenih koji je zadužen za obrambeni sektor u svojoj stranci izjavio je da vlada ne želi informirati donositelje zakona i javnost o razvoju ovakvih i sličnih događaja. Dodao je da donositelji zakona moraju znati u kakve će zadatke ovakvi zrakoplovi obavljati te kako će se koristiti dobivene informacije.

>>Ruski T-90 pomogao sirijskoj vojsci u bitci kod Khan Toumana

>>Ujedinjeni Arapski Emirati šalju pješaštvo u Siriju!

Komentara 2

Avatar lustrismus
lustrismus
18:16 28.12.2015.

I šta će tamo da radi, kada ne smeju avioni da lete od ruskog cevovoda S400

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
21:03 28.12.2015.

U principu mislim kako se radi o provjeri sposobnosti sustava S400. A Rusi su unaprijed upozoreni kako velik dio posade čine Njemci, pa bi trebali pripaziti kod eventualnog pokušaja rušenja. Politička igra, baš i nema nekog vojnog efekta u napadu na ISIL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije