AKTUALNO

NATO savez upozorio da neće podržati Ankaru u mogućem sukobu s Moskvom!

Youtube
Foto: Youtube Screenshot
20.02.2016.
u 09:59

Dok rastu napetosti između Turske i Rusije, NATO savez je upozorio Ankaru da neće sudjelovati u ratu koji želi započeti turska vlada

Prošlog je studenoga Turska srušila ruski mlažnjak koji je navodno letio kroz sirijski zračni prostor. Dok su se mnogi uplašili da će incident uvesti obje zemlje u rat, sukob je ipak izbjegnut iako su odnosi između Moskve i Ankare ostali veoma na veoma niskim razinama, piše Sputnik.

U vrijeme dok Turska pokušava poslati kopnene snage preko svojih granica kako bi "maknula" predsjednika Sirije Bashara Al Assada, turska vlada prijeti ratom.

"Oružane snage Turske i Rusije bore se na tursko-sirijsko granici, u nekim dijelovima su udaljeni samo par kilometara", izjavio je službenik NATO saveza za Der SpiegelAnkara smatra da će, ako dođe do sukoba, Turska biti potpomognuta NATO savezom. Europski lideri su izjavili kako nemaju nikakvih potreba sudjelovati u ratu koji Turska provocira. "NATO savez ne može sebi dopustiti da bude uvučen u vojni sukob s Rusijom zbog nedavnih napetosti", izjavio je ministar vanjskih poslova Luksemburga Asselborn za Der Spiegel.

Asselborn je naglasio da će NATO savez pomoći samo u slučaju ako članica bude izravno napadnuta. Nijemci se slažu. "Nećemo ići u rat koji je započela Turska", izjavio je njemački diplomat koji je želio ostati anoniman. Vodstvo NATO saveza također je upozorilo Tursku nakon rušenja ruskog bombardera prošle godine.

"Moramo izbjegavati ovakve incidente i situacije koje bi lako mogle otići izvan kontrole", izjavio je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg. "Mislim da sam dovoljno objasnio da želimo smiriti situaciju te zaustaviti sukob, ovo je ozbiljna situacija", dodao je.

U petak je francuski predsjednik Francois Hollande naglasio da se treba spriječiti sukob. Nakon što Turska želi pokrenuti sukob u Siriji, Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog rasta napetosti.

>>Rusija upozorava Tursku: "Bombardirat ćemo vašu vojsku ako uđete u Siriju!"

>>Iransko ratno zrakoplovstvo spremno zaštititi sirijski zračni prostor!

Ključne riječi

Komentara 59

MR
mrkoje
13:02 20.02.2016.

rsija neka ne brine Nato blefira kao sa srbijom

ZA
zajec
13:38 20.02.2016.

Nato ne obavezje nijedan dogovor alijanse kao naprimjer " svi za jednog jedan za sve"

ZA
zajec
13:22 20.02.2016.

Nato ne obavezje nijedan dogovor alijanse kao naprimjer " svi za jednog jedan za sve"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije