Uskoro 70 godina od početka jedne od najtajnijih ratnih operacija

NEMOGUĆA MISIJA - Židovski padobranci u Hrvatskoj 1944.

Zidovski padobranci
19.02.2014.
u 10:22

Upravo je izašla knjiga Nenada Golla koji je desetljećima istraživao ovu temu. Stoga je knjiga dosad najcjelovitije djelo o ovoj operaciji, prava svjetska ekskluziva, knjiga koja je zapravo priča o tragičnim sudbinama ljudi koji su u toj operaciji sudjelovali, kao i o Židovima općenito.

Kad je u noći 13. ožujka 1944. iznad visova Žumberka iskočilo petero padobranaca iz osamljenog britanskog Halifaxa, malo je tko znao da je započela jedna od najkontroverznijih tajnih operacija Drugoga svjetskog rata. Poslije gotovo dvogodišnjih priprema, nekoliko odgađanja početka pothvata i promjena planova, napokon je krenula u akciju prva od nekoliko grupa židovskih padobranaca koji su trebali učiniti nemoguće: potaknuti otpor i organizirati “samospašavanje” svojih preostalih sunarodnjaka u nekoliko europskih zemalja.

Za taj gotovo samoubilački pothvat prijavilo se tristotinjak židovskih dragovoljaca, djevojaka i mladića iz Palestine, nakon što su se izjalovile nade da će saveznici zaista djelotvorno pomoći ugroženim židovskim zajednicama u okupiranoj Europi. Očekivana i obećana pomoć svela se uglavnom na prosvjede, deklaracije i slične jalove političke akcije, a to nije moglo zaustaviti žrvanj holokausta. Zakazao je čak i Međunarodni komitet Crvenoga križa.

Tu više puta izrečenu i opovrgnutu optužbu nepobitno je utvrdio švicarski povjesničar Jean-Claude Favez, jedan od rijetkih koji je imao uvid u cjelokupnu arhivu središnjice Crvenoga križa u Ženevi. Pod pritiskom Favezovih otkrića, iznesenih 1988. godine u knjizi “Crveni križ, deportacije i nacistički koncentracijski logori”, vodstvo Crvenoga križa javno je priznalo da je “Međunarodni komitet vjerojatno mogao spasiti više Židova nego što jest” i da je taj propust “najgori poraz u povijesti njegovih humanitarnih akcija”.

Tim rečenicama čitatelje u svoju knjigu koja upravo izlazi iz tiska, a naziv joj je “Nemoguća misija”, uvodi zagrebački publicist Nenad Goll. Iz naslova je teško zaključiti o čemu je riječ, ali kad pročitate podnaslov “Židovski padobranci u Hrvatskoj 1944. godine” postane vam jasnije da je riječ o nekoj židovskoj operaciji. Ali kako u Hrvatskoj, što se to zbilo 1944. godine? Iz tih nekoliko uvodnih rečenica, kad se knjiga počne čitati, postane sasvim jasno o čemu Goll piše.

Očajnički pokušaj komandosa

Naravno, nije on prvi, a zacijelo ni posljednji, koji piše o toj tajnoj operaciji. Ali njegova je knjiga jedinstvena u odnosu na sve druge prethodne. Goll se desetljećima bavio tom tematikom, čitao literaturu, neobjavljene rukopise, arhivske dokumente, pratio je pisanje po novinama, gledao dokumentarce, ali i razgovarao s nizom svjedoka te se godinama dopisivao s ljudima iz cijeloga svijeta koji su imali što reći o toj operaciji. Mukotrpan dugogodišnji istraživački rad rodio je prvorazrednu knjigu, štoviše, svjetsku ekskluzivu, knjigu koja dosad najdetaljnije obrađuje ne samo tu operaciju već i tragične sudbine njezinih sudionika. I to točno 70 godina od početka operacije!

Goll u nastavku piše: “Suočeni s takvim tragičnim okolnostima, kao i užasavajućim razmjerima stradanja židovskih zajednica u Europi izloženih nacističkim pogromima, Židovi u Palestini zaključili su da se moraju osloniti na vlastite snage. Odlučili su se za akciju svojih komandosa, očajnički pokušaj da se spasi što se još može spasiti. Planom te riskantne operacije bilo je predviđeno da se grupe židovskih padobranaca spuste iza neprijateljskih linija u nekoliko europskih zemalja. Grupe bi bile sastavljene od dragovoljaca podrijetlom iz tih zemalja, kako bi se lakše snašli na terenu. Britanci su obećali pružiti pomoć u obučavanju padobranaca, njihovu opremanju i prebacivanju do odredišta, a zauzvrat padobranci će pomoći u spašavanju posada srušenih savezničkih zrakoplova i odbjeglih ratnih zarobljenika. Njihovo spašavanje organizirat će u suradnji s lokalnim partizanima, odnosno borcima pokreta otpora.

Organizaciju tog pothvata preuzela je Židovska agencija, vrlo utjecajna organizacija svjetskog židovskog pokreta osnovana 1929. godine na 16. cionističkom kongresu u Zürichu. S britanske je strane surađivala tajna služba SOE (Special Operations Executive − Uprava za specijalne operacije) i Vojna obavještajna služba MI9, te Glavno zapovjedništvo Srednjeg istoka. Jugoslavija i jugoslavenski partizani neočekivano su dobili važnu ulogu u toj operaciji. U početku je bilo planirano da će židovski komandosi biti spušteni u Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku, ali od toga se odustalo jer su zakazale veze u tim zemljama. Zato je zatražena pomoć jugoslavenskih partizana. Od Vrhovnog štaba NOVJ-a zatraženo je dopuštenje da se grupe židovskih padobranaca spuste na oslobođenom teritoriju i uz pomoć partizanskih vodiča nastave put do svojih odredišta u susjednim zemljama. Tito je udovoljio tom zahtjevu i dopustio je da se židovski padobranci spuste na oslobođenom području u Hrvatskoj i Sloveniji, uz obećanje da će jedinice NOVJ-a pomoći u spašavanju Židova iz Mađarske koji uspiju prebjeći preko granice.

Naime, bilo je predviđeno njihovo prebacivanje u Italiju ili čak u Tursku, kanalom kojim su preko teritorija Jugoslavije saveznički ratni zarobljenici i drugi bjegunci od nacističkih progona bježali na istok. O svemu je tome Vrhovni štab NOVJ-a, preko britanske vojne misije, obavijestio Glavno zapovjedništvo Srednjeg istoka, britanski Foreign Office i vođe Židovske agencije. Pa iako je sve bilo spremno za početak operacije, Britanci su odugovlačili s otpremanjem židovskih padobranaca u Europu. Sumnjali su u prave namjere Židova u toj akciji, strahujući da će se oružje u njihovim rukama okrenuti protiv britanske mandatne vlasti u Palestini. Poslije dugih pregovora i pogađanja, napokon je u akciju spašavanja upućeno samo trideset i dvoje padobranaca.

Rizik zakašnjelog pothvata

I povjesničari i sudionici akcija još ni danas nisu sigurni koliko je zapravo padobranaca spušteno, koliko ih je drugim kanalima dospjelo u Europu, a koliko nije ni upućeno u akciju. Sami padobranci smatraju da je za misije u Europi bilo odabrano 37 muškaraca i žena, od kojih je trideset i dvoje zaista i sudjelovalo u akcijama spašavanja. Povjesničari pak tvrde da su za misije odabrane 42 osobe. U tome je broju i trideset i dvoje padobranaca koji su ubačeni u Jugoslaviju, Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Bugarsku i Italiju tijekom rata ili ubrzo nakon njegova završetka; zatim petorica predviđenih za misije u Bugarskoj, Austriji i Grčkoj koji nisu otišli u akciju, te još petorica židovskih padobranaca koji su djelovali u Europi “pod različitim okolnostima”.

Inače, u Jugoslaviju je spušteno ukupno četrnaest židovskih padobranaca, od kojih četvorica i podrijetlom s bivšeg područja Jugoslavije: Reuven Dafni iz Zagreba, Eli Zohar iz Grabovca u Baranji, Šalom Finci iz Sarajeva i Nisim Arazi iz Bitole. Devetero je uz pomoć partizana produžilo dalje u Austriju, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku, a petorica su ostala s britanskim i američkim misijama u Hrvatskoj i Sloveniji.Konačni ishod ove komplicirane operacije nije bio uspješan. Od trideset i dvoje židovskih padobranaca čak je njih dvanaest palo u ruke neprijatelja. Petorica uhvaćenih uspjela su pobjeći iz transporta ili logora, a sedmero je strijeljano.

Uz previsoke rizike, na koje se, istina, računalo, na takav ishod ove najambicioznije akcije spašavanja u Drugome svjetskom ratu nesumnjivo je utjecalo i zakašnjenje u njezinoj realizaciji. Od vremena kad se u Palestini počelo regrutirati dragovoljce za misije u Europi pa do trenutka spuštanja prve grupe padobranaca na zaravni ispod Oklinka u Žumberku prošle su pune dvije godine. A više od tri godine protekle su otkako se uopće pojavila zamisao o takvoj smionoj akciji.

”Naslovi poglavlja dodatno govore o sadržaju knjige: Konačno rješenje na pomolu, Crne vijesti iz Europe, Moše Dajan okuplja dragovoljce, U sjeni piramida, Spuštalište Oklinak u Žumberku, Preokret u Mađarskoj, Partizanima u 10. korpus, Nepovjerenje i sumnje, Drama u Podbrestu, Nema vijesti od Minnie..., Iz zatvora u zatvor, Sudsko ubojstvo Hane Szenes, Niz tragičnih sudbina…

I na kraju, većina se povjesničara do danas slaže u tome da padobranci nisu bili uspješni u spašavanju Židova, ali postoji velika podijeljenost među njima oko pitanja njihova utjecaja na Židove u Europi do kojih su uspjeli doći. Kako god, židovski padobranci i njihove misije predstavljaju važan i nezaobilazan međaš u židovskoj povijesti. No oni su postali i dio hrvatske povijesti! Kako, čitajte u knjizi!

Knjiga “Nemoguća misija” u prodaji je od 18. veljače na svim kioscima u RH po cijeni od samo 79,90 kuna
 

Komentara 3

LU
lutomirski
15:17 28.02.2014.

mene zanima radno mjesto da mogu nesto zaraditi, a sta je bilo 1944 to ja neznam meni mozes pricati sta hoces...imali budala koji se intersiraju sta je bilo 1944 ?????

Avatar ludi kekec
ludi kekec
16:21 28.02.2014.

zaista šteta silnog vremena i truda oko ove knjige - jer to ne zanima nikoga. napisati knjigu o nekakvoj "velikoj akciji" sa 30 vojnika - to je smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije