AKTUALNO

Njemačka konačno izbacuje nacističke zakone iz svog pravnog sustava!

Freisler
Wikimedia
08.01.2016.
u 05:21

Tijekom Drugoga svjetskog rata na tisuće je njemačkih građana i vojnika osuđeno na smrt te pogubljeno zbog sumnje na veleizdaju i ubojstvo.

Kao i za ostale aspekte njemačkog društva, nacisti su posebnu pozornost davali pravosudnom sustavu kako bi "prikrili" svoje zločinačke motive. Adolf Hitler odobrio je velik broj važnih amandmana i dodataka pravnom sustavu kako bi se lakše provodila nacistička politika, piše War History.

Velik je broj različitih "uvjeta" bio postavljen kako bi se mogao provoditi nacistički način vladavine te kako bi mogli čvrsto upravljati društvom. Ostatci nacističkog pravnog sustava ostali su čak u modernom njemačkom pravnom sustavu - nacističke definicije različitih zakona i terminologija. Njemačka je sada pripremljena ne samo na reviziju "starih" i apsurdnih dijelova iz svog pravnog sustava nego na kompletno odbacivanje nacističkih zakona u ropotarnicu prošlosti. Zahvaljujući velikom izvještaju od 900 stranica kojeg je izradila stručna pravna komisija došli smo do toga da se konačno izbriše "nacistički trag" u pravnom sustavu. Izvještaj je kompletno analizirao i potvrdio ministar pravosuđa Heiko Maas koji je vrlo odlučan u izbacivanju svih nacističkih "podsjetnika" iz njemačkog pravnog sustava.

On je naglasio kako se Njemačka ne treba oslanjati na zakone koje su napravili Hitler i njegova zločinačka družina. Njemačka je itekako sposobna revidirati nacističke apsurde u svom pravnom sustavu, dodao je.

Tijekom Drugoga svjetskog rata na tisuće je njemačkih građana i vojnika osuđeno na smrt te pogubljeno zbog sumnje na veleizdaju i ubojstvo. Ovako izricanje smrtne kazne nadgledao je tzv. "Sud Naroda" kojeg je vodio Hitlerov najbliži suradnik Roland Freisler. Povjesničari tvrde kako je Friesler bio sadist kao i neki drugi nacisti te je uživao presuđivati smrtne kazne. Godine 1941. pokazao je Hitleru izmijenjenu definiciju "ubojstva" i "ubojstva bez predumišljaja"; Hitler je to odmah potvrdio te je tim činom dao Freisleru "dozvolu za ubijanje" svog naroda i vojnika, prenosi Mirror.

Prema izvještaju koji je predstavljen ministru pravosuđa, sadržaj pravnog sustava nije bio samo loš nego je namjerno iskrivljen kako bi služio nacistima. U većini zločina definirano je da su počinitelji kriminalci te nije obraćana pozornost na prirodu zločina i okolnosti. Takav je razvoj događaja dao Freisleru slobodu, a svi optuženici nisu imali više pravo na rehabilitaciju.

Odluka o izbacivanju nacističkog "rukopisa" iz njemačkog pravnog sustava itekako je dobrodošla u svim dijelovima njemačkog društva. Njemačka odvjetnička komora i Središnje židovsko vijeće u Njemačkoj pozdravili su reforme te naglasili kako je ovo veliki korak prema mirnoj Europi.

Komentara 2

RT
robert.tonja
21:38 08.01.2016.

Ma kakve vi to gluposti pišete u ovom listu? Pa jeste li vi normalni? Znate li da lažima ovaj napaćeni narod tjerate u ponor? ZNATE! To činite namjerno. Ali onda znajte da i mi znamo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije