Naslovnica

Njemačkim zračnim asovima dodijeljen Pour le mérite

Pour Le Mérite, jedan od najprestižnijih njemačkih ordena koji svoje korijene vuče iz vremena Kraljevine Pruske i vladavine Friedricha II. Velikog. Laureati su bili slavni njemački zračni asovi Max Immelmann i Oswald Boelcke, koji su tada dosegli brojku od osam zračnih pobjeda.
06. veljače 2018. u 15:53 0 komentara 616 prikaza
Hauptmann Boelcke
Foto: Wikimedia Commons

Njemački car Wilhelm II. u večernjim je satima 12. siječnja 1916. prvi puta u povijesti dodijelio pripadnicima njemačkoga ratnog zrakoplovstva Pour Le Mérite, jedan od najprestižnijih njemačkih ordena koji svoje korijene vuče iz vremena Kraljevine Pruske i vladavine Friedricha II. Velikog. Laureati su bili slavni njemački zračni asovi Max Immelmann i Oswald Boelcke, koji su tada dosegli brojku od osam zračnih pobjeda. 

Prvi svjetski rat Prvi svjetski rat: knjiga Prva sveobuhvatna knjiga o Talijanskom bojištu u Prvome svjetskom ratu

Za svoju osmu pobjedu Boelcke je oborio u blizini francuskog grada Mouscrona laki izviđački dvosjed R.E.7 iz 12. eskadrile Kraljevskoga zrakoplovnog korpusa. Pilot Leonard Kingaden je poginuo, dok je promatrač, poručnik K.W. Grey, pao u njemačko zarobljeništvo. Immelman je, pak, u blizini Bapaumea oborio poručnika Herberta Thomasa Kempa i njegova promatrača, poručnika Sidneyja Corneliusa Hathawaya iz 11. eskadrile Kraljevskoga zrakoplovnog korpusa, koji su toga dana patrolirali područjem u Vickersu F.B.5.

Zahvaljujući dobrim manevarskim sposobnostima svog Fokkera, uspio se pozicionirati iza britanskog lovca i otvoriti vatru. Britanski je pilot zadobio tek manje ozljede, s obzirom da ga je zaštitio motor koji se nalazio u stražnjem dijelu zrakoplova, no Hathaway je ubijen. Nakon što je pogođen i spremnik goriva, na lovcu je izbio požar pa je Kemp bio prisiljen prizemljiti se i ubrzo je zarobljen. Iako je za vrijeme Prvoga svjetskog rata više od trećine ukupnog broja ordena Pour Le Mérite dodijeljeno generalima i admiralima, najviše su pažnje plijenili dobitnici koji su bili niži časnici ili upravo borbeni piloti.

Zračni su asovi tada kod njemačke javnosti uživali zvjezdani status, s obzirom da bi ga oni dobivali nakon određenog broja zračnih pobjeda (u odnosu na više časnike kojima je obično dodjeljivan zbog zapovjednih uspjeha). No neizvjesna i rizična narav zračne borbe sa sobom je donosila i visoku stopu smrtnosti, stoga ni Immelmann ni Boelcke nisu preživjeli rat. Immelmann je poginuo 18. lipnja 1916. u blizini Lensa, a njegovu smrt i danas okružuju kontroverze s obzirom da nije sa sigurnošću utvrđeno je li oboren ili je pao zbog mehaničkog kvara. Po njemu je nazvana i popularna letačka figura tog vremena – Immelmannov okret – iako ostaju dvojbe je li je on uistinu i osmislio, a njegovo ime danas nosi jedna eskadrila njemačkog Luftwaffea.

Boelcke je snažno utjecao na taktiku zračne borbe uvidjevši važnost letačkih formacija, a sastavio je i niz smjernica i savjeta namijenjenih njemačkim pilotima (poznatih kao „Dicta Boelcke“). Poginuo je nakon zračnog sudara s drugim njemačkim lovcem 28. listopada 1916. kod Douaia u Francuskoj.

Prvi svjetski rat RAT Hrvatski i srpski pogled na Prvi svjetski rat Galipolje SNIMLJENO DRONOVIMA Prekrasne panoramske snimke slavnih bojišta iz Prvoga svjetskog rata Avioni ZRAKOPLOVSTVO Teški bombarderi Prvoga svjetskog rata

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.