AKTUALNO

Najmanje 17 ranjenih nakon sukoba izraelske vojske i Palestinaca

Izrael
Foto: REUTERS/Mussa Qawasma
15.05.2015.
u 18:52

Glasnogovornica izraelske vojske izjavila je da su vojnici "pratili" oko 3 000 židovskih posjetitelja na putu prema grobnici, a onda im se približila grupa od dvjestotinjak Palestinaca.

Izraelski vojnici koristili su suzavac i gumene metke u sukobu s Palestincima na Zapadnoj Obali. Tijekom sukoba ozlijeđeno je najmanje 17 ljudi, izjavilo je medicinsko osoblje.

Sukobi su se počeli događati blizu Ramallah-a i Nablusa nakon obilježavanja 67. godišnjice "Nakbe" tj. katastrofe koja je snašla Palestince kada je 1948. osnovan Izrael, prenosi Globalpost.comTijekom demonstracija izvan vojnog zatvora Ofer, prosvjednici su počeli bacati kamenje na vojnike koji su odgovorili suzavcem i gumenim metcima. Bolničari su izjavili da je ranjeno sedam Palestinaca.

Izraelska vojska potvrdila je da su se dogodili sukobi, međutim trenutno negira korištenje bojevog streljiva. Preko 1 000 doseljenika došlo je u autobusima u grad kako bi posjetili Josipovu Grobnicu, a vojnici su blokirali put. Palestinci su prosvjedovali, neki su bacali kamenje prije nego što je sukob eskalirao.

Glasnogovornica izraelske vojske izjavila je da su vojnici "pratili" oko 3 000 židovskih posjetitelja na putu prema grobnici, a onda im se približila grupa od dvjestotinjak Palestinaca. Sukobi su počeli nakon što je Izrael dobio novu desno nastrojenu vladu koju vodi premijer Benjamin Netanyahu. Preko 760 000 Palestinaca (danas oko 5.5 milijuna ako uzmemo u obzir potomke), izbjeglo je iz svojih domova 1948. godine, a "Nakba" se obilježava svakog 15. svibnja.

Kako bi potpisali mirovne ugovore, Palestinci traže legitimno pravo za povratak u svoje domove, međutim Izrael odbija takve "pogodbe".

>>Njemačka i Izrael dogovorili gradnju četiri korvete klase Blohm

>>Komentar: Opasna igra u Jemenu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije