UVODNIK NOVOG BROJA

Obol žena u obrani napadnute Hrvatske podosta je zanemarena tema

Wikimedia CC
03.05.2017.
u 10:11

Od ostalih tema iz novoga broja, svakako želim istaknuti izvanredni tekst Dubravka Gvozdanovića o pištolju Browning model 1910 kojim je Gavrilo Princip u Sarajevu 1914. zapalio vatru Prvoga svjetskog rata. Uživajte s našim autorima!

Kad imamo jednu od ukupno dvije pripadnice postrojbi za specijalne namjene Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kad je riječ o jedinoj ženskoj pripadnici padobranske bojne, o reprezentativki vojne i civilne reprezentacije Hrvatske u padobranstvu, tada njezina priča zaslužuje naslovnicu časopisa.

To je Lucija Zekić – Skender, čiji vam ratni put i njezinu priču donosimo u ovom broju VP-a. S njome je razgovarao Tomislav Šulj koji naglašava da je u Domovinskom ratu sudjelovao velik broj žena, ali da je njihov obol u obrani napadnute Hrvatske podosta zanemarena tema. Za podsjetnik, VP je dosad objavio priču o Danki Dražina koja je bila u obrani Škabrnje i zadarskog zaleđa, pa posmrtno o vukovarskoj braniteljici Violeti Antolić – Zagrecki, te nekoliko tekstova o pripadnicama ratnog saniteta. Primjer Lucije Zekić – Skender, piše Šulj, dokazuje da odlučne žene mogu biti jednako dobre vojnikinje čak i u redovima specijalnih postrojbi.

Naime, ona i Berislava Vučemil – Čičak bile su jedine aktivne pripadnice specijalnih postrojbi Glavnog stožera Oružanih snaga RH, bojni „Frankopan“ i „Zrinski“, odnosno 1. hrvatskoga gardijskog zdruga, a koje su aktivno obavljale sve borbene zadatke, baš kao i njihovi suborci iz tih postrojbi. Šulj navodi da Lucija Zekić – Skender nerado razgovara o razlikama između muškaraca i žena u vojsci, ali to je tema od koje ne može pobjeći, već stoga što je upravo ta razlika utjecala na njezinu vojnu karijeru. Također, nerado govori o ratnim iskustvima, no pristala je na objavu svoje ratne priče iz razloga što smatra kako se o specijalnim postrojbama kojima je pripadala jako malo zna pa se samim time nedovoljno vrednuje žrtva koju su pripadnici „Zrinskih“ i „Frankopana“ te kasnije „Zdruga“
prinijeli za oslobađanje Hrvatske od velikosrpske agresije.

Od ostalih tema iz novoga broja, svakako želim istaknuti izvanredni tekst Dubravka Gvozdanovića o pištolju Browning model 1910 kojim je Gavrilo Princip u Sarajevu 1914. zapalio vatru Prvoga svjetskog rata. Uživajte s našim autorima!

Čitajte novo izdanje Vojne Povijesti od 5. svibnja na svim kioscima!

Komentara 1

DA
dair
12:38 03.05.2017.

pre ce biti da ste vi napali jugodlaviju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije