Povijest svijeta

Od Aachenskog mira prošlo je 1200 godina

Od Aachenskog mira prošlo je 1200 godina
Vojna povijest
05.01.2012.
u 00:00

Bizant je dobio obalne gradove i otoke, a Franačka Liburniju, Dalmaciju i Istru

Ove godine navršava se 1200 godina od ugovaranja mira u dvorskoj kapeli u Aachenu između dvojice careva, bizantskog vladara Mihovila I. Rangabe i franačkog vladara Karla Velikoga. Tim je mirom završeno dugogodišnje ratovanja dviju ondašnjih, ako se može poslužiti suvremenim izrazom, supersila, te je predstavljao kompromis nakon što su obje strane bile zainteresirane za smirivanje ratnih sukoba. Uspostavljena ravnoteža političkih, vojnih i gospodarskih interesa najbolje se oslikava u ideji „braće careva“.

Podjela političkih i gospodarskih sfera dvaju carstava izrazito se odrazila i na daljnji tijek povijesnog razvoja prostora istočne jadranske obale i njezinog dubokog zaleđa, tj. na prostorima na kojima su živjeli pretci današnjih Hrvata. Naime, prema odredbama Aachenskog mira Bizantu su pripali svi obalni gradovi (Zadar, Split, Krk, Osor, Rab...), baš kao i jadranski otoci, dok je Franačkoj pripalo obalno zaleđe, tj. Liburnija i Dalmacija, kao i čitava Istra. Svakako treba naglasiti da je Aachenski mir za duže vrijeme, čak na nekoliko stoljeća unaprijed, odredio interesne sfere dvaju carstva, a umnogome odredio i hrvatsku povijest u narednom vremenu, kako onu političku, tako i onu kulturnu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije