Drugi svjetski rat: okupacija i kolaboracija

Okupacija i kolaboracija u Francuskoj tijekom Drugoga svjetskog rata

Rat
Foto: Bundesarchiv Bild 121-0404 / CC-BY-SA 3.0)
08.03.2017.
u 15:35

„Podzemni rat“ između njemačkih sigurnosnih i izvještajnih službi i francuskog pokreta otpora potpomognutog od strane britanske izvještajne službe bit će glavna karakteristika toga „rata“

Podjela Francuske u različita okupacijska područja uzrokovala je uspostavu vrlo kompleksnog okupacijskog sustava koji se očitovao u podjeli poražene Republike Francuske na četiri dijela: sjeverna Francuska (departmani Pas-de-Calais i Nord) stavljena je pod upravu vojnog zapovjednika Belgije i sjeverne Francuske te je navedeno područje posebnom zonom zabrane kretanja fizički potpuno izolirano od ostatka Francuske, okupirani dio Francuske na kojem je uspostavljena njemačka vojna okupacijska uprava u vidu vojnog zapovjednika Francuske, neokupirani dio Francuske na kojem je upravu preuzela francuska vlada sa sjedištem u Vichyju i koje je u navedenom statusu ostalo sve do 11. studenoga 1942. kada su njemačke snage izvršile okupaciju i tog dijela Francuske kao reakciju na savezničko iskrcavanje u sjevernoj Africi i područja povijesnih pokrajina Alzasa (Elsass) i Lorene (Lothringen), koje su do 1918. godine bile u sastavu Carske Njemačke, ponovno su priključene Njemačkom Reichu.

 Navedena podjela Francuske uvjetovala je i uspostavu dvaju okupacijsko- upravnih sustava: vojnog i civilnog. Vojnoupravni okupacijski sustav uveden je na području sjevera Francuske i na području okupiranog dijela Francuske te je od studenoga 1942. proširen i na dotada neokupirani južni dio Francuske. Na područjima Francuske koja su bila predviđena za ponovnu reintegraciju u Njemački Reich (Alzas i Lorena) uvedena je njemački civilna uprava.

Odmah nakon potpisivanja primirja između Francuske i Njemačkog Reicha 22. lipnja 1940. uspostavljeno je mjesto načelnika vojne uprave u Francuskoj (Chef der Militärverwaltung) sa zadatkom uspostave razgraničenja između okupiranog i neokupiranog dijela Francuske (demarkacijske crte) te ustrojavanjem njemačke vojne uprave na okupiranom dijelu Francuske. Na navedeno mjesto načelnika vojne uprave u Francuskoj imenovan je general pješaštva Alfred Streccius.

Stožer načelnika vojne uprave u Francuskoj djelovao je do 16. listopada 1940. kada je navedeno mjesto ugašeno, a istoga dana je s radom započeo vojni zapovjednik Francuske (Militärbefehlshaber Frankreich – MBF) koji je preuzeo vođenje vojne uprave na okupiranom dijelu Francuske.

Tijekom njemačke okupacije Francuske dužnost vojnog zapovjednika Francuske obnašali su: general pješaštva Otto von Stülpnagel (16. listopada 1940. – 13. veljače 1942.), general pješaštva Carl-Heinrich von Stülpnagel (nećak prethodnika, 13. veljače 1942. – 22. srpnja 1944.) i general zrakoplovstva Karl Kitzinger (22. srpnja – 4. listopada 1944.). Kao rezultat napredovanja savezničkih snaga kroz Francusku, 4. listopada 1944. mjesto vojnoga zapovjednika Francuske je ugašeno...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije