IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, VELJAČA 2015.

Oružane snage Vlade generala Nedića

MN
Foto: www.cro-eu.com
03.02.2015.
u 12:26

Nedić je odmah pristupio stvaranju novih oružanih sastava kao ojačanje postojećoj Žandarmeriji i policiji radi obračuna s ustanicima

Za održavanje unutrašnjeg reda u okupiranoj Srbiji nakon travanjskog sloma Kraljevine Jugoslavije, njemački vojno-upravni organi dozvolili su obnavljanje Žandarmerije, 6. svibnja 1941. godine. Žandari su tako postali i prvi Srbi koji su ponovno mogli nositi naoružanje u javnosti. Nakon izvršenog njemačkog napada na Sovjetski Savez 22. lipnja 1941., sigurnosno stanje u Srbiji drastično se pogoršalo. Komunisti su se nadali da će poticanjem pobune u Srbiji odvući dio njemačkih vojnih snaga sa sovjetskog bojišta, ali i provesti revoluciju. Tijekom ljeta 1941. partizanski odredi napadali su gotovo isključivo organe srpske vlasti: žandarmerijske stanice i žandare, općine i lokalne činovnike. Pečat klasnog obračuna bio je dominantan. 

Stanje u kojem su se našli pripadnici srpskih organa sigurnosti tijekom ljeta 1941., bilo je više nego delikatno. Odnos od strane njemačkih vojnih organa bio je pun nepovjerenja i podcjenjivanja. Komunistička aktivnost stavljala je Žandarmeriju u potpuno negativan fokus propagande i aktivnosti njihovih oružanih grupa: partizana ili pristalica u gradovima. Što je gore, veći dio stanovništva ih je promatrao kao dio režima koji je doveo do propasti u travnju 1941. godine. S druge strane, ono što se nije vidjelo, ali što je već tada bilo jasno vrhu Žandarmerije...

Ne propustite od četvrtka, 5.2. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Komentara 24

Avatar Viking1
Viking1
13:46 05.02.2015.

U suradnji s Nijemcima četnički vojvoda Kosta Pećanac Milan Nedić (koji je sebe zvao "srpski Pétain") je gotovo sve djelove postojećeg srpskog državnog aparata stavio na raspolaganje nacistima. Pogotovo srpska policija je pomagala nacistima primjerice pri uhićenjima Židova. Več uu kolovozu 1942. general Alexander Löhr Srbiju je proglasio "Judenfrei" (nacistički izraz za područje očišćeno od Židova). Od 16,700 Židova u Srbiji i Banatu, 15,200 je ubijeno. Sveukupno, procjenjuje se da je otprilike 80,000 - 100. 000 ljudi ubijeno u koncentracijskim logorima diljem Nedićeve Srbije od 1941. do 194

Avatar Viking1
Viking1
13:46 05.02.2015.

BANJICA Koncentracijski logor Banjica osnovan je u srpnju 1941., a zatvoren je u rujnu 1944. na prostoru vojarne Jugoslavenske vojske. Logor je imao dvije sekcije u kojoj je jedna bila u nadležnosti Srpske policije, dok je drugi dio bio uu nadležnosti Gestapoa. Prvi zatvorenici dovedeni su 9. svibnja 1941..i zatvorenici bili su: Židovi, Romi, a od 1941. kada je Beograd proglasen Judenfrei uglavnom protivnici Nedićevog režima, vecinom zarobljeni partizani i srpski komunisti. Banjica je bio sabirni i egzekucijski logor. Mnogi zatvorenici iz Banjice bili su prebačeni u druge koncentracijske i radne logore koje su Nijemci držali pod svojom kontrolom u okupiranoj Europi. Broj žrtava procjenjuje se do 80.000, no broj nikada neće biti poznat zbog toga što je mnogo dokumentacije bilo uništeno 1943., a i mnoga tijela koja su bila pokopana na području logora bila su prebačena na druga mjesta ili su bila uništena.

DU
Deleted user
14:26 05.02.2015.

Filip David: ULOGA NEDIĆEVOG KVISLINŠKOG REŽIMA U "KONAČNOM REŠENJU" JEVREJSKOG PITANJA Evo samo jedan kratki odlomak iz vrlo opširnog i poučnog članka književnika F.Davida: "Tačno je da su logore Topopvske šupe i Staro sajmište osnovale nemačke okupacione vlasti, da jeje Gestapo obavljao egzekucije, ali takvo detaljno čišćenje Srbije od Jevreja (stradalo je blizu 90% jevrejskog stanovništva) nije bilo moguće izvesti bez pune logističke pomoći Nedićeve vlade, njegove žandarmerije i Specijalne policije. Jedan od malobrojnih preživelih svedoka napisao je: "Kvislinška vlast nas je dovodila maltene do ulaza u logore i tamo isporučivala nacistima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije