Naslovnica

Otmica iračkog MIG-a 1966. godine

Mossad je u Iraku otkrio razočaranoga vojnog pilota
13. kolovoza 2016. u 19:48 17 komentara 12755 prikaza
Mig
Foto: Wikimedia CC

Ujutro, 16. kolovoza 1966. radarske postaje u Galileji otkrile su neki mlažnjak kako juri u izraelski zračni prostor. Dva izraelska lovca tipa „Mirage“ odmah su uzletjela i presrela brzog neznanca na visini od deset kilometara. Vođa patrole bojnik Ben identificirao je nepoznati zrakoplov kao irački MiG-21 i o tome izvijestio bazu. Odjednom je u slušalicama začuo glas svoga zapovjednika, generala Mordehaja Hoda: „Ne čini gluposti, Ben. MiG ćete mirno pratiti sve dok ne sleti kod nas!’“ Toga dana Izrael se u uspješnoj špijunskoj akciji domogao tada zastrašujućega sovjetskog lovca-presretača koji je, opremljen dvama topovima i projektilima zrak-zrak, letio brzinom od čak dva macha. Za Zapad je to bio golem dobitak, jer nitko nije znao kako je zrakoplov napravljen, koje su mu mane i koje oružje razviti kako bi ga se oborilo. Priča je pomalo ličila na tada popularne špijunske filmove o Jamesu Bondu pa su i sami Izraelci MiG označili brojkom 007. Tajna služba Mossad otkrila je u Iraku razočaranoga vojnog pilota Munira Redfu kojem je kao katoliku očito iz vjerskih razloga stalno izmicalo promaknuće. Redfa je pristao na izraelsku ponudu da otme svoj borbeni zrakoplov pod uvjetom da mu se isplati milijun dolara i da se njegova obitelj skloni na sigurno mjesto. Mossad je i za to našao rješenje: jedno pilotovo dijete zaraženo je dječjom paralizom pa je gospođa Redfa dobila vizu za liječenje u Londonu.

Osim njih Izraelci su iz Iraka uspjeli izvući i Redfinu širu obitelj. Dokopavši se MiG-a 21, izraelski su ga stručnjaci svakodnevno iskušavali u simuliranim dvobojima te su mu brzo otkrili slabe strane. Kasnije su ga za ispitivanje posudili i Amerikancima. Zahvaljujući jednoj od najuspješnijih Mossadovih akcija Izraelci su u ratu 1967. u 64 pojedinačnih zračnih borbe oborili čak 50 protivničkih MiG-ova, a da pri tome nisu izgubili nijedan vlastiti zrakoplov, kako se pohvalio poslije rata izraelski general Mordehaj Hod. O sudbini Munira Redfe malo se zna: jedni tvrde da je ostao u Izraelu, a drugi da je prikriveno živio u nekoj od zapadnih zemalja. Vjeruje se da je umro od srčanog udara tijekom 1998. godine.

 • kruti80:

  ali danas nije 16.kolovoza,ihihihi

 • Avatar Propaganda
  Propaganda:

  a kako su rusi dobili rakete na navođenje je pre smiješno a taj avion nije bio ništa posebno kada se pojavio imao je goriva za par minute bez vanjskog.a radar teška koma

 • Deleted user:

  Kada su taj avion dobili ameri onda je nastao Američki F 15 koje su ameri napravavili pručavajući mig.