MUZEJI

Panoptikum wax­works - Opsada Budimpešte 1944.

SS
Foto: Wikimedia
13.01.2016.
u 19:54

Nalazi se na samoj Citadeli, također u atomskom skloništu, a postavljena je na tri etaže (17 soba u dubini koja seže više od 800 kvadrata).

Ljubitelj vojne povijesti treba posjetiti rekonstruiranu bolnicu (i atomsko sklonište) u Budimskom dvorcu. Ja je zbog spleta okolnosti nisam stigao obići, no iskustva drugih posjetitelja govore da je riječ o iznimnoj replici ratne bolnice iz Drugoga svjetskog rata koja je zapravo bila izgrađena u stijeni kao idealnom mjestu zaštite od bombardiranja Saveznika. Originalna građevina (duga deset kilometara) prepuna tajnih izlaza, rekonstruira­na je 2006. kao bolnica koja je liječila i do 700 ranjenika. Više od 70 voštanih figura dočaravaju uvjete rada bol­nice. Takoder je u njoj rekonstruiran i dio koji je služio kao golemo atomsko sIdonište, jedno od brojnih koji su zbogparanoje komunista od Trećega svjetskog rata kao labirinti izgrađeni ispod budimpeštanskih ulica. Ipak, posjetio sam sličnu izložbu zvanu „Panoptikum wax­works - Opsada Budimpešte 1944." Nalazi se na samoj Citadeli, također u atomskom skloništu, a postavljena je na tri etaže (17 soba u dubini koja seže više od 800 kvadrata). Prva etaža prikazuje ratnu svakodnevnicu Budimpešte (bolnicu, stražu, isljedničku sobu, sobu za odmor, zapovjedna mjesta itd.) predočenu najviše kroz voštane figure pripadnika SS-a. Fotografiranje je dopušteno, većinu figura i njihove odore uz malo „tru­da" može se izbliza vidjeti. Iako lica samih figura nisu izrađena vrhunski, bez daljnjeg je dočarana atmos­fera (također i miris) podzemne obrane Budimpešte.

Na donjim etažama prikazana su oruđa i oružja korištena u bitkama za Budimpeštu, kao i vrlo potresna izložba fotografija mučenja i brojnih javnih smaknuća počinjenih u ime obje ideologije. Sam obilazak i spuštanje u dubinu ovog skloništa može izazvati klaus­trofobiju, no preporučujem posjet kako bi se doživjela teška atmosfera i razmislilo o grozotama počinjenima tijekom i poslije Drugoga svjetskog rata.

Komentara 1

FA
fatianegra21
20:59 13.01.2016.

Ulaznica 3600 HUF.Malo skupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije