AKTUALNO

Pet najsmrtonosnijih oružja NATO saveza

Nato
Foto: Wikimedia
1/6
10.09.2015.
u 14:00

Samohodna haubica koju je proizveo Krauss Maffei Wegmann poznata je po svijetu kao PzH-2000 - jedan od najmodernijih borbenih sustava u NATO savezu.

Pogledajte neke od najsmrtonosnijih oružja NATO saveza. Svako oružje koriste minimalno dvije članice, piše National Interest.

1. F-16 "Fighting Falcon"

Ako postoji standardizirani lovac NATO saveza, to je zasigurno F-16. Koriste ga Belgija, Danska, Grčka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Turska i SAD. U zadnjih trideset godina, svaka je zemlja razvila svoju verziju borbenog lovca F-16.

Prvo je F-16 trebao biti lagani lovac, namijenjen najviše za izvoz. Ubrzo je postao višenamjenski lovac. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, F-16 je uspješno rušio avione MiG-29 na Balkanu, a nizozemski, belgijski, danski i norveški F-16 bombardirali su mete na Balkanu, u Afganistanu i Libiji.

Foto: Wikimedia

2. Panzerhaubitze 2000

Samohodna haubica koju je proizveo Krauss Maffei Wegmann poznata je po svijetu kao PzH-2000 - jedan od najmodernijih borbenih sustava u NATO savezu. Uspješno je zamijenio američki M-109. Danas PzH-2000 koriste Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska i Hrvatska. Haubica može izbacivati 10 granata u minuti te je tako snažnija od američkog M-109 čak tri puta.

Foto: Wikimedia

3. Podmornica model 212

Najpoznatija elektro-dizel podmornica u NATO savezu. Model 212 je "tiha" podmornica koja često izvršava ophodnje na Baltiku i u Mediteranu. AIP sustav dopušta podmornici da ostane pod vodom čak tri tjedna. Podmornica u njemačkoj vojsci opremljena je DM2A4 torpedom, dok je u talijanskoj vojsci opremljena "Black Shark" torpedom.

Foto: Wikimedia

4. Kanadska jurišna puška C7A1

Colt Kanada, sestrinska tvrtka velike tvrtke Colt proizvodi oružje manjeg kalibra sličnog puški M-16. Colt Kanada uspio se pozicionirati među ostalim članicama NATO saveza kao što su UK, Nizozemska i Danska.

Foto: Wikimedia

5. Strojnica FN MAG

FN MAG je razvila belgijska tvrtka Fabrique Nationale of Belgium početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, u isto vrijeme kada su države počele koristiti moderne strojnice. MAG koristi većina zemalja članica NATO saveza uključujući Belgiju, Kanadu, Dansku, Francusku, Grčku, Luksemburg, Nizozemsku, Norvešku, Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo te čak i SAD.

Foto: Wikimedia

Komentara 4

Avatar intimus 500
intimus 500
16:58 10.09.2015.

ne znam od kuda autoru info da je ovo pet najsmrtonosnijih oružja NATO saveza?

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:13 11.09.2015.

Cudno...niste nabrojali bas niti jedno jedino "jace" oruzje NATO-saveza. I od kud vam ideja da je F16, lovac USAF-a na putu u mirovinu, rusio MiG-ove 29?

DU
Deleted user
12:21 11.09.2015.

Mislim clanak nigdje veze.....Kad pogledas na koje se drzave NATO okomijo mogli su ih prackama zauzet da ni jedno od ovih naoruzanja ne upotrijebi..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije