Domovinski rat, Bitke

Poraz Talijana oduljio Prvi svjetski rat

Poraz Talijana oduljio  Prvi svjetski rat
Vojna povijest
05.10.2011.
u 12:03

Poraz Talijana kod Kobarida oduljio rat

Gubitkom Gorice i Doberdobske visoravni Borojevićeva armija morala je organizirati obranu na novim položajima (posebno od rijeke Vipave do mora). Istovremeno, koristeći se povoljnim općim razvojem situacije na ostalim ratištima i ulaskom Rumunjske u rat, talijansko vrhovno zapovjedništvo započelo je nove pripreme za još jednu ofenzivu na sočanskom bojištu s ciljem potpunog ovladavanja Vipavske doline. Opći napad započela je talijanska 3. armija 14. rujna na cijeloj crti bojišnice, nakon devet sati intenzivnog granatiranja austro-ugarskih položaja.

Osim lokalnih prodora u austro-ugarske prednje rovove nisu postignuti značajniji uspjesi. Međutim, narednoga dana talijanske snage ipak su uspjele osvojiti nekoliko taktički značajnih položaja i na nekoliko mjesta prodrijeti u protivničku obranu. Nakon iscrpljujućih trodnevnih borbi ofenziva je zaustavljena s vrlo skromnim uspjesima koji su plaćeni nerazmjernim žrtvama (Talijani su izgubili preko 16 700 vojnika, a njihovi protivnici oko 15 000).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije