Naslovnica

Konačno ušao u službu novi najveći i najnapredniji razarač američke mornarice – USS Zumwalt!

Kapetan broda zove se, vjerovali ili ne, James Kirk
17. listopada 2016. u 17:36 103 komentara 54115 prikaza
Zumwalt
Foto: Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica
Pogledajte galeriju 1/6

Američka mornarica u subotu je primila u službu novi, ''nevidljivi'' futuristički ratni brod USS Zumwalt koji cjelokupna mornarica naziva tehnološki najnaprednijim ratnim brodom flote, piše Fox News.

Brod je dugačak 185 metara, istisnine 15 000 tona te najjeftinija verzija stoji impresivnih 4.4 milijarde dolara. Njegov oblik i izgled umanjuje vidljivost na neprijateljskim radarima.

"Ovaj je brod pravi primjer šire inicijative kojom bi se poboljšala operativna stabilnost te američka strateška prednost", izjavio je Ray Mabus, tajnik američke mornarice u izjavi za medije. "Naša mornarica i marinci prisutni su diljem svijeta, osiguravaju zemlje, svojom pojavom ohrabruju saveznike te odvraćaju neprijatelje od mogućih napada.

Pisali smo o njemu 2014. godine – USS Zumwalt – budućnost ratne mornarice

Ovom visokoautomatiziranom razaraču potrebna je posada od samo 147 ljudi, a Associated Press piše da će u novom razaraču biti vrlo širok spektar oružja, kao što su krstareće i protupodmorničke rakete. Mornarica je ponosna na njegov integrirani elektroenergetski sustav koji može proizvesti oko 78 megawatta snage te se tako u tom sektoru približava nosačima zrakoplova na nuklearni pogon. Prema pisanju američke mornarice, novi elektroenergetski sustav Zumwalta toliko je snažan da bi mogao ispostaviti struju manjem gradu.

Brod je dobio ime po admiralu Elmu R. Zumwaltu ml. koji je služio u američkoj mornarici više od tri desetljeća, a preminuo je 2000. godine.

Zumwalt | Autor : Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica Foto: Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica

Zumwalt | Autor : Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica Foto: Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica

Zumwalt | Autor : Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica Foto: Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica

Zumwalt | Autor : Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica Foto: Wikimedia CC / Youtube / Američka Mornarica

"Ovaj razarač, kao i ostali u floti, itekako projicira snagu diljem svijeta", izjavio je Mabus te dodao da su razarači klase Zumwalt mnogo veći od današnjih razarača te imaju znatno veći prostor za uzlijetanje i slijetanje zrakoplova kao što su JSF avioni (F-35), MV-22 Osprey, bespilotni sustavi te sustavi vertikalnog lansiranja.

Nakon krštenja u Baltimoreu u državi Maryland, brod će isploviti te se usidriti u San Diegu, u Kaliforniji. Njegov izgled nije jedina futuristička stvar; kapetan se zove baš kao i kapetan iz filmova znanstvene fantastike – James Kirk.

>>Američka mornarica poslala dva nosača aviona prema Filipinima

>>Američka mornarica produljila vijek nuklearnim balističkim raketama "Trident"

Elipso

  • zvonac998:

    ne samo najnapredniji brod američke mornarice, nego najnapredniji brod svijeta..čudo tehnologije,bilo bi ljepo ih vidit više od 3 komada ali 3 tranša arleigh burkea dolazi...sad će se rusofili javit odma

  • josko:

    Porinut je u more pred vise od dvije godine. Nakon niza testova GOTOVOG broda u funkciji, sad ga je mornarica sluzbeno ukljucila u aktivnu flotu. A s cijenom od 4 milijarde dolara, nadam se kako ce pokazati svoj smisao postojanja.

  • Donald:

    To je samo očekivani nastavak konflikta između Zapada i Rusije, odnosno Zapada i Kine , kojeg su Rusija i Kina zadnjih godina glupo započele, a završit će kao u doba Ronalda Reagana ekonomskom kapitulacijom Rusije, a što se tiče Kine ... prikaži još! još ćemo vidjeti, no i tamo se puno toga klima. Ekonomija uvijek na koncu pobjeđuje, a danas nema više dugoročno uspješne ekonomije,bez ljudskih sloboda i pluralizma.