Domovinski rat, Svjedočanstva

Ratna priča: Ivica Šafarić - Ninđa i "Crne mambe"

Ratna priča: Ivica Šafarić - Ninđa i "Crne mambe"
Vojna povijest
05.10.2013.
u 13:56

Ovo je ratnik iz Domovinskog rata koji ne voli samopromociju i o sebi nerado priča

Napisati ratnu priču bilo kojeg pojedinca naizgled je jednostavan posao, no zapravo je to poprilično osjetljivo izvesti, jer priče ratnih veterana nisu puste statistike i dokumenti, već fragmenti zamršenih sjećanja. Neki su kazivači subjektivni, a neki nerado prepričavaju ratni put. Ivica Šafarić – Ninđa ratnik je koji spada u kategoriju onih koji ne vole samopromociju i o sebi nerado priča, što zbog urođene skromnosti, što zbog želje da se ničime ne ističe u odnosu na suborce, pripadnike 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade (2. GBR), poznatih „Crnih mambi“. Tek je zbog prijateljstva i činjenice da živimo u državi koja ne gaji primjeren odnos prema ratnim veteranima, pristao na objavu njegovih sjećanja na Domovinski rat. Uz obećanje da ću u tekstu koristiti što manje „hvalospjeva“, Šafarić je prepričao ratni put, a na čitatelju je da sam prosudi vrijednost te priče. Kako bilo, Šafarić je iz pitome Podravine kao običan vojnik-pješak dragovoljno pošao u rat koji je okončao kao zapovjednik svoje postrojbe. Nažalost, priča će ostati donekle nepotpuna, jer je sugovornik uglavnom prešutio neke osobne „rezultate“ ne bi li što više pričao o suborcima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije