Svjedočanstva

Ratna priča Poljaka Trzezbora Piekutowskog

Ratna priča Poljaka Trzezbora Piekutowskog
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:18

Nije bio kratkotrajni avanturist, i nije se vratio u Poljsku, Hrvatska mu je dom

Poljak Trzezbor Piekutowski dragovoljac je Domovinskog rata, no njegova priča posebna je spram priča drugih stranih dragovoljaca. Piekutowski nije bio kratkotrajni avanturist, pristupio je u jesen 1991. i ostao je aktivan vojnik sve do 1996. godine. Nadalje, nije se vratio u Poljsku, Hrvatska je njegov dom. Štoviše, socijalnom angažiranošću Piekutowski nadmašuje aktivnosti većine prosječnih državljana Hrvatske, dok je Poljakovo znanje hrvatskog jezika iznadprosječno. Piekutowski je rođen 1968. godine u Szczecinu, potječe iz dobrostojeće obitelji intelektualaca. Obiteljski lomovi u djetinjstvu, potom očeva smrt i nesretno zaljubljivanje tijekom odrastanja učinili su ga buntovnim, katkad problematičnim mladićem, pripadnikom supkulture „metalaca“. Prebrzo se osamostalio, donosio pomalo kontradiktorne odluke, pa se tako tijekom proputovanja po Francuskoj prijavio u Legiju stranaca. Neobično, Piekutowski se na to odlučio iako nije bio prosječan, rastreseni mladić, već osoba izražene osjećajnosti koja prezire nasilje. Brzo odustajanje od psihofizičkih napora Legije bio je logičan korak, smatrao je to „besmislenim iscrpljivanjem ljudi“, ali odluka da pođe u rat koji se vodio u Jugoslaviji, bio je avangardan potez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije