Svjedočanstva

Ratna priča Rodneyja Morgana

Ratna priča Rodneyja Morgana
Vojna povijest
08.07.2013.
u 17:58

Ratnik iz Whitehavena, malog lučkog mjesta u Engleskoj, prošao je cijeli rat i više je puta teško ranjen. Danas živi kao invalid u Hrvatskoj

O sudjelovanju stranih dragovoljaca u redovima Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane malo se zna, iako je unatrag posljednjih nekoliko godina informacija o tom fenomenu sve više. Zna se da ih je bilo mnogo, vjerojatno više od 1.000, no zasada je službeno pobrojeno 548 stranaca. Priča Rodneyja Morgana iz Whitehavena, malog lučkog mjesta u Engleskoj, na neki način simbolizira priče i poratne probleme ostalih. Morgan je prošao cijeli rat i više je puta teško ranjen. Danas je invalid, priznato mu je svega 80 posto invalidnosti, živi u Hrvatskoj, a ironijom sudbine dugi niz godina bio je žrtva maltretiranja lažnoga ratnog invalida i birokracije države za čiju se slobodu borio.
Nakon završene osnovne škole, čim je navršio 15 godina, 23. kolovoza 1972. odlučio je prijaviti se u vojsku. Prolazeći kraj vojarne, bio je impresioniran postrojavanjem i vježbama te je osjetio želju da i on postane vojnik. Roditelji su se složili i potpisali pristanak potreban za maloljetnika. Bilo je to nešto normalno u obitelji Morganovih, koja je generacijama, posebno s majčine strane, gajila vojnu tradiciju. Britanska vojska pružila je Rodu adekvatnu naobrazbu te je on, kao i svaki maloljetnik, morao završiti potrebne razine školovanja. U rujnu sljedeće godine odlazi u vojarnu Whittington, koja se nalazi u gradiću Lichfield (predio Staffordshire, blizu Birminghama), i počinje obuku kao pripadnik Junior Leaders Regiment. Prvi profesionalni ugovor potpisao je na šest godina, a služio je u Worcestershire & Sherwood Foresters Regiment, The 1st Battalion Staffordshire Regiment, The 3rd Battalion Staffordshire Regiment i The 1st Mercian Volunteers. Informacije o povjesnici i namjeni tih postrojbi dostupne su na internetu, no Rod o zadacima u tim kao i nekim drugim postrojbama u kojima je služio ne želi (ne smije) govoriti. Zbog delikatnosti i obveze koju je potpisao (tzv. „official secrets act“), on kao i svaki drugi vojnik britanske vojske zakonski ne smije pričati o specifičnim zadacima koje je izvršavao. Tek površno spominje da je imao borbenih iskustava i da je bio u sukobima na Bliskom istoku 1981./1982. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije