Drugi svjetski rat, Balkan, Zločini

Ratna siročad u Rami 1942. godine

Ratna siročad u Rami  1942. godine
Vojna povijest
06.06.2011.
u 00:00

Djecu je trebalo zbrinuti. U studenome 1942. prikupljena su u dvije grupe - jedni su išli preko Raduše u Bugojno i Donji Vakuf, a druga grupa vlakom je nekoliko dana putovala u Zagreb

Gradić Prozor smješten je u povijesnoj regiji Rama, na razdjelnici između Hercegovine i Bosne. To živopisno i prirodom bogato zemljopisno područje ime je dobilo po istoimenoj rijeci Rami, desnoj pritoci Neretve. Ramu danas nemali broj autora svrstava u sjevernu ili gorsku Hercegovinu, a pojedini, opet pod dojmom franjevačke vjerske djelatnosti i prisutnosti, u Bosnu, odnosno Donje ili južne krajeve Bosne.

Točnije bi ipak bilo da ramski kraj, tradicijski, kulturno i pravnopovijesno, ne spada u Bosnu, kao niti u Hercegovinu, već je umnogome zasebna, izvorna i sebisvojna zemljopisna cjelina zaštićena gorskim masivima i planinskim vijencima. Ta zaštićenost i zatvorenost pogodovala je ramskom kraju u očuvanju svoje izvornosti, kulture i identiteta, no vrlo često bila je i životno otežavajuća okolnost.

U povijesnom pogledu valja naglasiti kako su srednjovjekovni hrvatskougarski kraljevi dugo vremena u svoj naslov stavljali i titulu ...Rex Ramae... (lat. kralj Rame). Tako taj navod tome, inače od davnina naseljenom prostoru, daje dodatnu vrijednost i važnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije