NA DANAŠNJI DAN

Rođen John Pope - slavni unijski general

John Pope
Foto: Knjižnica američkog Kongresa, LC-DIG-CWPB-06341
16.03.2014.
u 10:40

John Pope, slavni unijski general, rođen je u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentuckyju, 16. ožujka 1822. godine. Kao i većina generala iz doba Američkoga građanskog rata, svoju je vojnu naobrazbu stekao na legendarnoj akademiji West Point 1842. godine. Njegova je vojna karijera počela prilično loše: porazom u drugoj bitci za Bull Run (ili Manassas, kako su ga zvali južnjaci) u Virginiji.

John Pope, slavni unijski general, rođen je u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentuckyju, 16. ožujka 1822. godine. Kao i većina generala iz doba Američkoga građanskog rata, svoju je vojnu naobrazbu stekao na legendarnoj akademiji West Point 1842. godine. Njegova je vojna karijera počela prilično loše: porazom u drugoj bitci za Bull Run (ili Manassas, kako su ga zvali južnjaci) u Virginiji. Služio je i u Američko-meksičkom ratu, a na mnoge je zadatke (primjerice operacije na Floridi, u Novom Meksiku i  Minnesotti) bio poslan zbog svog iznimnog znanja iz topografije. U godinama koje su prethodile građanskom sukobu radio je kao nadzornik u izgradnji transkontinentalne željezničke pruge, koja će kasnije povezati zapad i istok Sjedinjenih Država.

Njegovi kasniji uspjesi na zapadnom bojištu naveli su predsjednika Lincolna da ga prebaci na puno problematičniju, istočnu bojišnicu; točnije u Virginiju, gdje su nove unijske vojne postrojbe bile tek osnovane, predstavljajući tako oštar otpor konfederacijskom ratnom stroju. Kako bi nastavio uspjehe sa zapadnog bojišta, sa sobom je poveo velik broj suradnika iz zapovjednog lanca. U Virginiji je tako pokrenuo ofenzivu protiv legendarnog Roberta E. Leeja, i na taj je način pokušao okrenuti ratnu sreću u korist Unije, koja je državu Virginiju smatrala ključnom za dobivanje rata. U drugoj bitci za Bull Run koncentrirao se na napadanje južnjačkog generala „Stonewalla“ Jacksona, ne sluteći pritom da će ga na bokovima napasti postrojbe pod vodstvom Jamesa Longstreeta. Poslije tog teškog udarca kojega mu je zadala vojska Konfederacije, svu je krivnju svalio na brigadira Fitza Johna Portera kojega je optužio da se oglušio na njegovu zapovjed. Porter je 1879., kada je otpušten iz vojne službe, često u svojim javnim govorima naglašavao Popeovu nesposobnost i nemar.

Popeova je vojska do kraja rata bila predana u ruke generala McClellana, a Pope je od 1862. obavljao dužnost u vojnom uredu u Minnesotti, gdje se najviše bavio problemima s indijanskim plemenom Siouxa s kojima je država Dakota bila u sukobu. Ipak, nakon svih problema i neuspjeha, 1865. postao je zapovjednik divizije Missouri. U doba američke rekonstrukcije (dakle, u godinama nakon rata) John Pope je odigrao vrlo važnu ulogu; 1867. izabran je za rekonstrukcijskog guvernera u Atlanti u Georgiji. Stekao je titulu generala američke vojske 1882., a umirovljen je 1886. godine. Umro je 1892. i pokopan je na groblju Bellefontaine u St. Louisu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije