Naslovnica

SAD otvorio poligon za testiranje nuklearnog oružja u Nevadi

Većinu svojih ranih nuklearnih testova Amerikanci su provodili na Pacifiku,no visoki troškovi takvih operacija nagnali su američku vladu na traženje geografski bližih i jeftinijih alternativa.
10. veljače 2018. u 15:00 0 komentara 732 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Dana 11. siječnja 1951. Sjedinjene Američke Države otvorile su u saveznoj državi Nevada testno područje za nuklearne pokuse. Većinu svojih ranih nuklearnih testova Amerikanci su provodili na Pacifiku, no visoki troškovi takvih operacija nagnali su američku vladu na traženje geografski bližih i jeftinijih alternativa.

Dwight D. Eisenhower EISENHOWER Eisenhowerova nova bliskoistočna politika

Rješenje je naposljetku pronađeno na američkom tlu: 3500 četvornih kilometara nenaseljena pustinjskog i brdskog terena pretvoreno je u pokusni poligon „Nevada Test Site“, sa 640 kilometara asfaltirane ceste, deset helidroma, dvjema zračnim pistama i više od 1000 građevina. Prva nuklearna naprava koja je eksplodirala na testnom poligonu nazvana je „Able“, a ispuštena je na područje (isušeno jezero) Frenchman Flat 27. siječnja 1951. godine.

S obzirom da se poligon nalazio otprilike 105 kilometara sjeverozapadno od Las Vegasa, iz grada se mogao vidjeti karakterističan
oblak u obliku gljive, a pokusi su ubrzo postali i svojevrsna turistička atrakcija, iako ih je većina – 828 od ukupno 928 – bila podzemna. Poligon u Nevadi bio je primarna lokacija za testiranja bombi od 500 do 1000 kilotona, dok su jače bombe bile testirane drugdje (većinom u blizini Maršalovih Otoka). Učestali su bili i takozvani „testovi učinka oružja“ koji su bilježili razorni učinak bombe na, za tu svrhu, izgrađenim lažnim gradovima sa zgradama, mostovima, stambenim objektima, pa čak i ljudskim lutkama.

Poligon je poseban i jer su na njemu Amerikanci jedini put koristili top za lansiranje nuklearne bombe: top kalibra 280 milimetara, kojem su operateri dali nadimak „Atomska Annie“ ispalio je 25. svibnja 1953. nuklearnu granatu jačine 15 kilotona na udaljenost od deset kilometara, što je prvi i jedini put u povijesti da je nuklearna naprava ispaljena iz topa. Područje je često bilo meta protunuklearnih prosvjeda: prema službenim podacima američke vlade, samo u razdoblju od 1986. do 1994. godine (dvije godine nakon što je SAD obustavio testiranja nuklearnog oružja) u blizini poligona održano je 536 protunuklearnih prosvjeda s više od 15.000 uhićenih.

Poligon je u uporabi i danas: testiraju se konvencionalna oružja i provode takozvani hladni nuklearni testovi (jedini testovi odobreni sporazumom o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja). Najrecentniji takav test dogodio se u prosincu 2012. godine. 

Samuel Colt prodao svoje revolvere američkoj vladi PRODAJA ORUŽJA Samuel Colt prodao svoje revolvere američkoj vladi NSVS-127 "Utes" (Rock) s opremljenim PP snajperom IZ NOVOG BROJA Sovjetska invazija na Afganistan WASHINGTONOVA POBJEDA Washingtonova varka kod Princetona 1777.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.