Naslovnica

Samuel Colt prodao svoje revolvere američkoj vladi

Prije nego što je Colt počeo s masovnom proizvodnjom svojih revolvera 1847. godine, pištolji nisu igrali značajnu ulogu u SAD-u, pogotovo na neukroćenom američkom zapadu.
03. veljače 2018. u 10:10 2 komentara 2878 prikaza
Samuel Colt prodao svoje revolvere američkoj vladi
Foto: WikimediaCommons

Samuel Colt spasio je 4. siječnja 1847. svoju posrnulu tvrtku za proizvodnju oružja potpisavši s američkom vladom ugovor o prodaji 1000 svojih revolvera kalibra .44. Prije nego što je Colt počeo s masovnom proizvodnjom svojih revolvera 1847. godine, pištolji nisu igrali značajnu ulogu u SAD-u, pogotovo na neukroćenom američkom zapadu.

Robot Atlas AKTUALNo Pogledajte najsmrtonosnije robote američke vojske!

Većina Amerikanaca smatrala ih je nepraktičnima zbog njihove skupoće i nepreciznosti, koristeći radije za samoobranu puške ili u bliskoj borbi smrtonosni i versatilni nož Bowie. Stvari su se počele mijenjati kad je Colt patentirao svoj revolver s kapislom 1836. godine. Iako još znatno neprecizniji od kvalitetnih lovačkih pušaka, Coltovovi su revolveri bili zadovoljavajuće preciznosti na kraćim udaljenostima (25 – 35 metara) s obzirom da bi spiralni žljebovi urezani u cijev revolvera zavrtali ispaljeni metak, što je doprinosilo žiroskopskoj stabilnosti.

Mogućnost da se brzo ispali pet ili šest hitaca u neku je ruku i anulirala problem s preciznosti: jedan promašeni hitac više nije bio toliko važan, s obzirom da bi novi pokušaj uslijedio u vrlo kratkom vremenu. Ipak, teško da bi takvo oružje moglo biti financijski dostupno onima koji će postati njegovi najvjerniji korisnici – kauboji, kockari, pioniri i avanturisti – da američka vlada nije osigurala Coltu prijeko potreban kapital kroz kupovinu njegovih revolvera u velikim količinama.

Nakon što se prva narudžba pokazala iznimno popularnom kod vojnika, vlada SAD-a postala je jedan od najvećih klijenata Coltove tvrtke, a zarađeni je novac Colt trošio na unapređivanje svojih proizvodnih pogona. Uz pomoć nekolicine suradnika uspio je razviti sustav masovne proizvodnje i stvaranja zamjenskih dijelova njegova revolvera, što im je znatno snizilo cijenu.

Početkom 1850-ih Coltovi su revolveri bili dovoljno dostupni prosječnom Amerikancu da postanu „omiljeno oružje“ svima koji su tijekom poznate „zlatne groznice“ migrirali u Kaliforniju i susjedna područja. Između 1850. i 1860. godine Colt je prodao više od 270.000 revolvera, od čega je većina završila u rukama civila koji su tražili moćno i učinkovito oružje za samoobranu u nepredvidivoj okolini američkoga Divljeg zapada.

F-35 PROJEKT OD 379 MILIJARDI DOLARA F-35 projekt postaje upitan nakon što je Trump zatražio jeftiniju alternativu MGM FILM Klasik koji to nije postao Dron MQ-9 AKTUALNO SAD povukao dron "Predator" koji je promijenio način ratovanja
  • Avatar Ironman0105
    Ironman0105:

    Potpuno krivo. Paterson Colt koji je bio predmet ugovora izmedju tvornice Colt i Vlade, a koristile su ga Army i Marine Corps. imao je mnogih mana, uglavnom zbog razlicitosti dijelova koji su trebali biti univerzalni i doticne branse vojske USA ... prikaži još! zbog toga su ga i kritizirale, pa je proizvodnja prestala 1842. 1846 u jeku USA-meksickog rata Colt nudi novi prototip, koji izmedju ostalih vrednuje i kapetan Sam Walker i ovaj Coltu ukazuje na sve nedostatke. Colt uvazava sve primjedbe i usavrsava revolver potom nazvan Walker Colt. Taj model postaje omiljen kod Teksaskih dragovoljaca (koji kasnije postaju Texaski Rangeri) i oni 1847 narucuju 1000 komada. Kasnije nastaju "Dragoon Colt", "Army Colt","Single Action Army Colt" (poznatiji kao Peacemaker)"Navy Colt" kojeg masovno kupuje Britanska vlada za svoju mornaricu(4000 komada) a nakon toga i Army (5000 komada)te Pocket Police Colt" iz 1862. Nakon toga dolazi famozni Govt1911, ovog puta pistolj kalibra .45", koji je cak i danas u sluzbenoj uporabi.

  • Avatar patkovic
    patkovic:

    za tehniku je njegov najveći doprinos uvođenje potpune zamjenjivosti dijelova , tj korištenje mjernih šablona ide-ne ide i područja tolerancija - prije toga su se kod montaže dijelovi probom birali koji najbolje paše