Povijest svijeta

Sedma konjička pukovnija SAD-a

Sedma konjička pukovnija SAD-a
Vojna povijest
06.04.2013.
u 15:30

Novi serijal: Vojna povijest 28 zemalja NATO saveza kroz priču i sliku Zvonimira Grbašića

Nakon završetka Građanskog rata vojska SAD-a imala je šest redovitih konjičkih pukovnija, nedovoljno za zaštitu naseljenika i putova na prostranstvima Srednjeg zapada i graničnom području prema Kanadi i Meksiku. Kongres je 28. srpnja 1866. odobrio osnivanje još četiriju pukovnija, dvije bjelačke i dvije crnačke, zbog važeće rasne segregacije. U utvrdi Riley, Kansas, 21. rujna iste godine unovačena je 7. konjička. Moto „Sedme“ je „Sedma prva!“, a koračnica pukovnije je „Garryowen“. Ova irska pjesma bila je rado pjevana na pijankama irskih pukovnija u doba Napoleonovih ratova. Priča kaže da je jedan konjanik „Sedme“, porijeklom Irac, pripit zapjevao ovu poskočicu, kojom prilikom ga je čuo zapovjednik postrojbe, potpukovnik Custer i odmah ju je prihvatio kao koračnicu. Nije čudno budući da pjesma ide sjajno uz konje u kasu. „Garryowen“ je postala najomiljenija koračnica vojske SAD-a, a pukovnija je po njoj dobila nadimak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije