Drugi svjetski rat

Waffen-SS

Waffen-SS
Vojna povijest
06.12.2012.
u 18:47

Stranačka vojska Nacionalsocijalističke stranke u Njemačkoj

Nosili su crne odore i držali cijelu jednu veliku naciju u strahu. Na svojim su kapama imali mrtvačke glave i prisegnuli su svome Vođi na odanost do smrti. Nosili su dvostruke „Sigrune“ (stilizirana slova SS) na svojim kragnama i ubili su milijune ljudi. Zapovijedali su policijom i tajnim službama, čuvali Ured državnog kancelara i koncentracijske logore, ustrojili divizije i zborove, zauzimali ključna mjesta u ministarstvima poljodjelstva i zdravstva, u narodnosnoj politici i znanosti, te u tradicionalno visokoprofesionaliziranim područjima kao što je vanjska politika. Puni naziv organizacije bio je Zaštitni odredi Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke – Schutzstaffel der Nationalsozialistischen Deutschen Arbeiter-Partei, odnosno za sebe su izabrali kraticu koja će postati simbol nemilosrdne provedbe „Novog poretka“ diljem Europe – SS. Sebe su doživljavali, kako je to sažeto definirao, SS-ov satnik Dieter Wisliceny kao: „novi oblik religiozne sekte, sa svojim vlastitim oblicima i vlastitim običajima“. Temelj „religiozne doktrine“ SS-a je „krv i tlo“ (Blut und Boden), odnosno „njemačka krv“ predstavljena kroz njemački narod i „njemačko tlo“ predstavljeno kroz njemački životni prostor (Lebensraum), koji je trebalo osigurati na istočnim njemačkim granicama, a radi „prirodnog“ širenja njemačke nacije. SS je preuzeo sve glavne točke ideologije nacionalsocijalizma, a njegov je zadatak „čuvanje“ kako poretka, tako i središnje osobe, Vođe, nove Velike Njemačke – Adolfa Hitlera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije