POSLIJE DRUGOGA SVJETSKOG RATA

Zubekov počasni let za Tita i njegova "Crna Smrt"

IL-2
Wikimedia
09.09.2015.
u 14:06

Avion Il-2 zasigurno je jedan od zrakoplova koji su najviše doprini­jeli pobjedi nad fašizmom. Ovaj "Leteći tenk" ili "Crna smrt" kako su ga zvali Nijemci, imao je oklopljeno pilotsko sjedište, spremnik goriva i motor.

Let za vrhovnog zapovjedika

Svaki pilot pamti pojedini let. Josipu Zubeku jedan se posebno usjekao u sjećanje, bio je to najdraži let, let za vrhovnog zapovjednika. marša­la Tita. U zračnoj luci Batajnica 18. rujna 1958. godine, Zubek je de­monstrirao letne karakteristike na avionu „Folland Gnat" i to za najviše predstavnike političkog i vojnog čelništva SFRJ. Prije leta pilot je pod­nio prijavak Titu, a potom izvršio let koji je uključivao borbene zaolcre­te, imelmane, brišući let s petijom, osmice s 6G opterećenjem i pro­bijanje zyučnog zida. Nakon uspješnog leta, Zubek je ponovo podnio prijavak, a na Titovo pitanje o svojstvima aviona, objasnio je pozitivne i negativne strane ovog malenog lovca. Prije samog odlaska Tito ga je za­pitao: „Sad mi kaži koliko ti je porastao puls", a iako iznenaden Zubek se snašao: „Druže maršale, ako je, to je samo zbog Vašeg prisustva". Za ovu vrhunsku prezentaciju bojnik (major) Josip Zubek dobio je na po­klon od maršala Tita sliku s posvetom i zlatni sat, također s posvetom.

IL-2 Šturmovik - "Crna Smrt"

Avion Il-2 zasigurno je jedan od zrakoplova koji su najviše doprini­jeli pobjedi nad fašizmom. Ovaj "Leteći tenk" ili "Crna smrt" kako su ga zvali Nijemci, imao je oklopljeno pilotsko sjedište, spremnik goriva i motor. Prototip je poletio 12. listopada 1940. godine, a do kraja proi­zvodnje napravljeno je čak 36 163 aviona ovog tipa, što ga čini najpro­izvodenijim vojnim avionom svih vremena. Prvi primjerci "Šturmovi­ka" u zrakopIovstvu Jugoslavije letjeli su u sastavu 42. jurišne divizije 1945. godine na Srijemskom frontu. Od zrakoplovaca odškolovanih u Groznom ustrojen je 3. ožujka 1945. godine 2. jugoslavenski zrako­plovni jurišni puk. Ukupno je u inventaru JRZ-a bilo 306 primjeraka, a ostali su u naoružanju sve do 1955. godine.

Komentara 1

Avatar Stanislav Šolc
Stanislav Šolc
13:00 11.09.2015.

Zanimljivo da se ti avioni uopće nisu koristili na manevrima tadašnje JA i JNA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije