NA DANAŠNJI DAN - 1965

Američki avioni bombardiraju Sjeverni Vijetnam

Rolling Thunder
Foto: Wikimedia CC
15.06.2016.
u 09:23

Američki su avioni bacili oko 3 milijuna letaka kako bi natjerali narod Sjevernog Vijetnama da izvrši otpor na svoje vođe kako bi se rat što prije završio.

Na današnji dan 1965. godine, Amerikanci su bombardirali Sjeverni Vijetnam, ali nisu 'dirali' Hanoi te sovjetske raketne sustave u blizini grada, piše History.

Dana 17. lipnja, dva su američka mlažnjaka srušila dva komunistička MiG-a te su uništili još jedan neprijateljski zrakoplov par dana kasnije. Američki su avioni bacili oko 3 milijuna letaka kako bi natjerali narod Sjevernog Vijetnama da izvrši otpor na svoje vođe kako bi se rat što prije završio.

Navedeni su zadaci bili dio operacije "Rolling Thunder" koja je započela 1965. Operacijom su se trebali unišitit opskrbni putevi u južnom dijelu Sjevernog Vijetnama. Prvih nekoliko mjeseci, postojale su zabrane bombardiranja Hanoi-a i Haiphonga, ali je u srpnju 1966. godine operacija proširena te su napadnuta skladišta streljiva i goriva vojske Sjevernog Vijetnama. U proljeće 1967. godine, operacija se nastavila bombardiranjem elektrana, tvornica te zrakoplovnih pisti u regijama gradova Hanoi i Haiphong.

Bijela kuća je usko kontrolirala operaciju Rolling Thunder te je predsjednik Johnson osobno birao ciljeve. Od 1965. do 1968. godine, bačeno je oko 643 000 tona eksplozivnog materijala na Sjeverni Vijetnam. Operacija se nastavila dok je predsjednik Johnson nije zaustavio 31. listopada nakon velikom pritiska javnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

>>Predsjednik Johnson šalje još vojnika u Vijetnam

>>Vo Nguyen Giap: Spiritus movens vijetnamske gerile

Komentara 3

Avatar intimus500
intimus500
12:36 16.06.2016.

tad su im Kinezi pomagali a sada ti isti Vijetnamci traže pomoć USA protiv Kineze ... to ti je rasplet događaja :D

DU
Deleted user
12:46 15.06.2016.

"Američki avioni bombardiraju Sjeverni Vijetnam"....nije valjda da USra nekoga bombardira, pa ne rade oni to.

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
23:00 15.06.2016.

herojski vijetnamci zaslužuju spomenik u cijelom slobodnom svijetu tj. onom koji nije pod utjecajem američkih ubojica jel su spriječili da planet postane američka kolonija kao sada Europa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije