GEOFF MOORE

Automobil u kojem je poginuo prijestolonasljednik Ferdinand

Rat ww1
Foto: Geoff Moore
1/8
15.09.2016.
u 17:20

Posljednje riječi nadvojvode bile su: "Sofija, Sofija! Nemoj umrijeti! Živi za našu djecu!"

Ključni trenutci u povijesti događaju se samo ako se ključne osobe nalaze na pravom, ili krivom mjestu, a danas je moguće doći i vidjeti sačuvane dijelove prošlosti, piše WHO.

Foto: Geoff Moore

Kada se svijet promijenio u nedjelju 28. lipnja 1914. godine u Sarajevu, Gavrilo Princip ispalio je hitac koji je ubio nadvojvodu Franju Ferdinanda te je tako započeo slijed događaja koji je u konačnici doveo do Prvoga svjetskog rata. Neki od ključnih dijelova povijesti te navedenog događaja iz Bosne i Hercegovine danas se mogu vidjeti u Arsenalu u Beču.

Foto: Geoff Moore

Foto: Geoff Moore

Foto: Geoff Moore

Arsenal se nalazi unutar Muzeja vojne povijesti, veličanstvene zgrade u 3. okrugu grada. Može se vidjeti oružje mladog Principa, uniforma Franje Ferdinanda te sofa na kojoj je prijestolonasljednik ležao nakon ubojstva. Čak ni ubojstvo predsjednika Kennedyja i njegova auto u muzeju Forda se ne može uspoređivati s prikazom u Beču. Automobil prijestolonasljednika imao je 32 konjske snage te ga je proizvela bečka tvrtka Gräf i Sift. Može se vidjeti i rupa gdje je metak pogodio ženu prijestolonasljednika vojvotkinju Sofiju od Hohenberga. Drugi je hitac pogodio nadvojvodu u vrat te je par preminuo u automobilu kada su se vozili prema guvernerovoj rezidenciji.

Foto: Geoff Moore

Posljednje riječi nadvojvode bile su: "Sofija, Sofija! Nemoj umrijeti! Živi za našu djecu!"

Foto: Geoff Moore

Ubojica Gavrilo Princip dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina jer je bio premlad. Preminuo je 1918. godine od tuberkuloze vjerojatno zbog loših uvjeta u zatvoru. Gavrilo je bio član srpske terorističke grupe "Crna Ruka" koja se borila za teritorijalno proširenje Kraljevine Srbije na područja austro-ugarskog carstva naseljena Slavenima.

>>Britanski odgovor na probleme rovovskog ratovanja – tenkovi

>>Talijani pokreću jedanaestu krvavu bitku na Soči

Komentara 2

FA
fatianegra51
21:24 16.09.2016.

Sigurnost je cuvao manje od 50 policajca. Slucajno ??

Avatar CVETKO1
CVETKO1
11:43 19.09.2016.

"Podkrala" se greška , u gore navedenom tekstu !!!??? Gavrilo Princip nije bio član "srpske terorističke grupe" "Crna ruka" , jer je bio član "Mlade Bosne" , asocijacije mladih intelektualaca , čiji su članovi bili svih verskih pripadnosti . "Crnana ruka" je bila organizacija kraljevskih oficira u Srbiji , koji su bili protiv samovolje Karadjordjevića ! Ne znam odakle karakterizacija "srpska teroristička grupa" ,kada su delovali kao tajno udruženje ...samo u Srbiji ! Ali ... ispada da su Srbi teroristi , još od 1903.god. kako to mnogima odgovara , pogotovo imperijalističkim državama /u ono vreme/ , jer su dobili "odličan" izgovor za prekrajanje mape sveta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije