AKTUALNO

Britanci šalju vojsku prema Poljskoj dok ruska vojska napreduje na granice

Britanci
Foto: Wikimedia CC
05.07.2016.
u 16:42

Britanske su postrojbe poslane na istok Europe kako bi se još bolje pripremili za ono najgore – mobilizaciju ruske vojske

Veći broj britanskih vojnika trenutačno se prebacuje na istok kako bi se što prije mogla zaustaviti moguća ruska invazija, izjavio je tajnik britanskog Ministarstva obrane, piše DailyStar.

Više će detalja biti objavljeno u petak nakon sastanka vođa NATO-a u Poljskoj; na sastanku će također biti premijer David Cameron. Vojnici su prebačeni usred velikih napetosti zbog ruske invazije na Krim te straha među baltičkim državama. Mlažnjaci Typhoon Kraljevskog ratnog zrakoplovstva trenutačno vrše zračne ophodnje te su spremni na sukob s ruskim mlažnjacima.

Ruski je predsjednik Vladimir Putin itekako bijesan nakon što je Poljska dala dopuštenje SAD-u da postavi svoje raketne štitove protuzračne obrane na poljskom teritoriju. Kremlj je već objavio da će se raketni štitovi bombardirati prije nego postanu spremni za upotrebu. Međutim, to će dovesti do odgovora NATO-a, a takav bi razvoj događaja mogao eskalirati u veliki europski sukob.

Michael Fallon, tajnik ministarstva obrane, izjavio je da će biti s premijerom u Varšavi te će ustrajati da se još više vojnika pošalje na istočni dio NATO-a kao mjeru sigurnosti za Poljsku i baltičke države koje se osjećaju ugrožene zbog ruske agresije. – Vidjeli smo jako agresivne ruske poteze, ne samo prilikom invazije na Krim nego i u nastavku sukoba u Ukrajini.

– Objava za medije će doći za vikend, ali ćete shvatiti koliko je zapravo vojnika stiglo. U ovome trenutku vježbaju s lokalnim snagama u Poljskoj te baltičkim državama.

– Naši mlažnjaci Typhoon i dalje nadziru nebo iznad Baltika, tako će se naši vojnici i saveznici osjećati sigurnije samo nekoliko kilometara od Rusije. U međuvremenu je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio da je aktivnost NATO-a na istom području narasla za dva puta te je to direktan razlog za slanje ruskih postrojbi. 

>>Francuzi vjeruju da su Britanci otrovali Napoleona

>>Britanci pokreću ofenzivu protiv Talijana u Sjevernoj Africi

Komentara 78

AN
anonimus00
18:13 05.07.2016.

kakav je ovo tekst,kao da se sprema rat.nece se nitko upustati u borbe bez razloga a pogotovo nece rusi bombardirati poljski teritorij zbog americkog raketnog stita.to bi izazvalo svjetski rat a to nikome nije u cilju.zato ne pisite gluposti

WA
wannabenovinari
19:01 05.07.2016.

A Obama ne bi popizdio da mu Putin postavlja raketne štitove po Kubi ili Meksiku? Uopće ne branim Rusiju i ne opravdavam njene apetite, ali bome drskost Amerike i NATO saveza je nevjerojatna.

Avatar @proma_trač
@proma_trač
19:25 05.07.2016.

U alternativnim medijima se već duže i uveliko govori o ovom potencijalnom sukobu. Mislim da situacija nije nimalo dobra. Ovdje NATO radi jednu veliku pogrešku. Nažalost opet će većina Europljana morati svojim životima platiti ovu nekoliko usijanih glava idiotsku politiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije