Šifra Achse 3

Partizanske postrojbe razoružale talijanski V. zbor

Partizanske postrojbe razoružale talijanski V. zbor
Vojna povijest
07.11.2012.
u 19:27

Tako se od sredine rujna 1943. godine čitavo područje između Rijeke, Ogulina, Gospića i Karlobaga našlo pod partizanskim nadzorom

Po primitku vijesti o potpisivanju primirja između Kraljevine Italije i Anglo-američkih snaga, već 9. rujna 1943. počelo je razoružavanje talijanskih postrojbi u Karlovcu od strane pripadnika Ustaške vojnice pri čemu se dogodio i oružani incident s više poginulih i ranjenih na obje strane. Istoga dana u poslijepodnevnim satima u Karlovac dolaze dijelovi 14. SS policijske pukovnije, koji pomažu u razoružavanju talijanskih postrojbi, a dio snaga odmah upućuju u Ozalj. Stožer III. SS oklopnog zbora (zapovjednik general Waffen-SS-a Felix Steiner i načelnik stožera SS pukovnik Hans Sporn) upućuje prema Karlovcu jedinu kompletnu postrojbu u sastavu zbora – 14. SS policijsku pukovniju (tri motorizirane bojne od po četiri motorizirane satnije, satnijom dojavništva, oklopnom satnijom, satnijom samokretnih topova i satnijom protuoklopnih topova, ukupno 3600 vojnika s 10 tenkova, 10 samokretnih topova i šest protuoklopnih topova) da pomogne pri razoružavanju talijanskih postrojbi. Već 11. rujna stožer i I. bojna 14. SS policijske pukovnije prodiru u Ogulin, gdje se nalazila opkoljena XXXIII ustaška bojna. U tijeku prva četiri dana od kapitulacije Kraljevine Italije (od 9. do 13. rujna 1943.) postrojbe Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske (NOVH) uspjele su na području Gorskog kotara i Hrvatskog primorja razoružati cijeli talijanski V. zbor (oko 40 000 vojnika), osim nekoliko manjih postrojbi koje su se uspjele do 11. rujna povući u Rijeku i talijanskih postrojbi u Karlobagu, koje su razoružali pripadnici tamošnje satnije Ustaške vojnice. Tako se od sredine rujna 1943. čitavo područje između Rijeke, Ogulina, Gospića i Karlobaga našlo pod partizanskim nadzorom. Budući da je spomenuto područje predstavljalo „sponu“ između Karlovca i Rijeke, te da su preko njega prolazile najvažnije cestovne i željezničke prometnice, bilo je jasno da će njemačke snage „iskoristiti“ prvu moguću prigodu za borbeno djelovanje prema spomenutom području, te njegovom čišćenju od partizanskih postrojbi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije