IZ NOVOG BROJA

Pistolet Pulemyot Špagin PPŠ - 41

Mario Tušek
24.04.2024.
u 08:49

Špagin se u Domovinskom ratu mogao vidjeti u rukama hrvatskih branitelja i pobunjenih Srba, a najpoznatija je TV snimka zasjede u Borovu Selu

Budući da vam dugo nismo predstavili eksponate iz naše Zbirke oružja, za ovaj broj smo vam odlučili predstaviti priču o Špaginu koji se tijekom Domovinskog rata mogao vidjeti u rukama hrvatskih branitelja, ali i raznih postrojbi pobunjenih Srba od kojih je najpoznatija TV snimka zasjede u Borovu Selu gdje je srpski pobunjenik snimljen kako puca iz automata PPŠ – 41 prema snagama hrvatske policije.

Na žalost, naši suradnici Gašparović i Sajko, koji imaju velike zbirke fotografija iz vremena Domovinskog rata, nisu pronašli ni jednu fotografiju na ovu temu tako da smo za ovaj članak ostali zakinuti za fotografije hrvatskih vojnika s ovim oružjem. Ni naš javni poziv preko društvenih mreža nije polučio pozitivan rezultat. Stoga smo uz dozvolu uredništva časopisa „Hrvatski vojnik“ prikazali dvije stranice iz 14. broja ovog glasila (lipanj 1992. godine) na kojima se nalaze fotografije hrvatskih vojnika sa Špaginom. O tehničkim karakteristikama ove strojnice nismo pisali već smo vam samo predstavili njezinu povijesnu važnost i specifičnosti kroz nadopunu našeg suradnika Alana Bečića koji o ovom automatu kaže: „ Kada bi gradili karakterističan spomenik Sovjetskom Savezu, on bi izgledao ovako nekako: Vojnik Crvene armije, ogrnut pelerinom - šatorom, na glavi kaciga SŠ - 40 i u rukama strojnica s teškim okruglim spremnikom za streljivo, Špagin.“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije