Waffen-SS (2)

Konrad Adenauer: Vojnici baš kao i svi drugi

Konrad Adenauer: Vojnici baš kao i svi drugi
Vojna povijest
10.01.2013.
u 23:01

Kancelar SR Njemačke 1953. ustvrdio je: "Mi moramo razlikovati SS i Waffen-SS, Waffen-SS je imao samo ime djelomično zajedničko s prvim

Kancelar Savezne Republike Njemačke Konrad Adenauer govoreći u Hannoveru 30. kolovoza 1953., osam godina nakon kapitulacije Njemačke, osvrćući se na pitanje položaja bivših pripadnika Waffen-SS-a ustvrdio je sljedeće: „Mi moramo razlikovati SS i Waffen-SS. Waffen-SS je imao samo ime djelomično zajedničko s prvim, ali inače su bili vojnici baš kao i svi drugi“ („Soldaten wie andere auch“). Dakle, tko su bili vojnici Waffen-SS-a, o kojem govori i savezni kancelar zemlje koja postoji tek četiri godine, još uvijek najvećim dijelom u ruševinama, pod okupacijom stranih sila, bez svoje vojske?
Djelovanje vojnika (postrojbi) Waffen-SS-a tijekom Drugoga svjetskog rata možemo promatrati kroz dvije temeljne karakteristike. Prva karakteristika je da se za većinu postrojbi Waffen-SS-a može bez ikakvih pretjerivanja utvrditi da su predstavljale vrhunski „borbeni stroj“, koji su sačinjavali hrabri, odlučni i vješti vojnici s posebnim odnosom prema „ratnom drugarstvu“ (Kriegskameraden) te njegovanjem „duha postrojbe“ (esprit de corps). Druga karakteristika ogleda se u tome da su većinu vojnika Waffen-SS-a činili brutalni i fanatični pristalice nacizma potpuno posvećeni ispunjavanju ciljeva nacističkog pokreta, koji su sebe doživljavali kao superiorne ratne heroje čije je glavni cilj uništiti sve protivnike novoga europskoga nacističkog poretka. Temeljna razlika između pripadnika Wehrmachta i Waffen-SS-a bila je u tome što su pripadnici Waffen-SS-a bili isključivo dragovoljci. U godinama prije rata SS-ove postrojbe na raspolaganju (SS-Verfügungstruppe), prethodnica Waffen-SS-a, popunjavale su se isključivo dragovoljcima iz redova Općeg SS-a (Allgemeine-SS) s navršenih 16 pa do 22 godine i najmanje 170 cm visine. Za „Leibstandarte Adolf Hitler“ (LAH), tjelesnu pukovniju vođe Adolfa Hitlera, uvjeti pristupanja bili su još rigorozniji: najmanja visina dragovoljca 180 cm, u odličnom fizičkom stanju i sa savršenim stomatološkim kartonom (od 1936. kada se povećao „pritisak“ za pristupanje u LAH, bio je doslovno dovoljan jedan pokvareni zub za diskvalifikaciju dragovoljca). Uvođenjem opće vojne obveze u listopadu 1935. služba u SS-ovim postrojbama na raspolaganju izjednačena je s onom u Wehrmachtu, odnosno beriva pripadnika Waffen-SS-a i Wehrmachta u potpunosti su izjednačena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije