ORUŽJE

„Tunnel Gun“ & „HusHpuppy“

Smith and Wesson
VP magazin
03.03.2014.
u 22:59

Amerikanci su se u Vijetnamu suočili sa surovim gerilskim tipom ratovanja čija se posebnost ogledala u mreži podzemnih tunela

U očima prosječnog čitatelja oduvijek je Smith&Wesson bio sinonim za odlične revolvere kojima je stekao ugled diljem svijeta. Percepcija proizvođača civilnoga vatrenog oružja u široj javnosti počela se mijenjati tek posljednjih godina kada je Smith&Wesson pokrenuo Military&Police liniju proizvoda, a koja je počela uključivati i polustrojne puške Stonerova sustava AR-15 (civilna inačica američke puške M16) te suvremene pištolje velikog kapaciteta spremnika i polimernog kućišta. Prvenstveno zamišljeno kao policijsko oružje te oružje namijenjeno civilnom tržištu, modeli Military&Police linije oružja ubrzo
su putem raznih privatnih zaštitarskih tvrtki pronašli put do bojišta na kriznim područjima Iraka i Afganistana, postajući oružje izbora mnogih plaćenika. Iako i dalje bez statusa službenoga vojnog oružja, percepcija Smith&Wesson u javnosti se uvelike počela mijenjati doslovno tek odnedavno. 

Tako će danas većina mlađih čitatelja bez ikakva ustručavanja, a na temelju informacija dobivenih putem interneta, ustvrditi kako nema ništa čudnog u tome što Smith&Wesson proizvodi i tzv. tipično vojno oružje, misleći pritom upravo na suvremenu Military&Police liniju proizvoda, dok će, pak, s druge strane sasvim zanemariti uistinu impresivnu vojnu povijest ovoga čuvenog proizvođača vatrenog oružja.

Dakako, valja biti iskren pa priznati da je Smith&Wesson iako nepravedno, ali ipak nekako uvijek ostao u sjeni drugih američkih proizvođača vatrenog oružja poput Colta, Springfield Armorya pa čak i manje poznatih proizvođača.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije