STOGODIŠNJICA: KRONOLOGIJA 1914.-1918. (5)

[NOVI BROJ VP-a] Željeznica Berlin-Bagdad uzrok rata?

Berlin-Bagdad
Foto: S. Schneider, Die Deutsche Bagdad-Bahn)
07.05.2014.
u 15:39

Ovako je prema njemačkom projektu trebao izgledati željeznički most „Sultan Abdul Hamid“, kojim se planiralo željeznicom povezati Europu s Malom Azijom. Most je trebao biti dugačak 660 metara, upravo onoliko koliko je tjesnac Bospor širok na svome najužem dijelu.

Tijekom svibnja 1914. godine iz Dume se širilo neprijateljsko raspoloženje prema Njemačkoj. Činilo se da je medijski rat, gašenjem u medijima, dobio žustre zagovornike u ruskom parlamentu. Izjave pojedinih zastupnika otkrivale su upozorenja o opasnosti njemačkog napada na Rusiju, o njemačkoj hegemoniji u svijetu, ali i o opasnosti od njemačkih useljenika. Izjava zastupnika Levašova odavala je snažno protunjemačko raspoloženje. On navodi primjere njemačkih kolonista u pokrajini Volhiniji koji su, prema njegovu mišljenju, koncentrirani upravo oko strateški važnih točaka te poziva vladu na odlučne mjere protiv stranaca. Da se nije radilo o pukim naklapanjima, svjedoči i od ministarstva unutarnjih poslova predložena zakonska osnova prema kojoj bi se uvela ograničenja za Poljake, Židove i strance prema kojima oni ne bi mogli niti kupiti niti iznajmiti zemljište u Rusiji. Time je Rusija nastavila svoju politiku zaoštravanja
odnosa prema Njemačkoj, koja je započela zabranom zapošljavanja Nijemaca u škverovima i branjenjem nastupa njemačkim tvrtkama na javnim natječajima, a nova zakonska osnova išla je u smjeru protjerivanja Nijemaca nastanjenih u Rusiji. 

Njemačka i Austro-Ugarska su preko Turske širile utjecaj na Bliski istok, Rusija pak želi kontrolu Bospora i Dardanela zbog utjecaja u Sredozemlju

S druge strane, bez obzira na tešku financijsku situaciju, Duma je u svibnju 1914. odobrila dodatnih 100 milijuna rubalja za pojačanje crnomorske flote. Istodobno su izjave ministra vanjskih poslova, Sergeja Dmitrieviča Sazonovabile pune prijateljskih poruka u kojima je često isticao nastojanje ruske diplomacije za očuvanjem tradicionalnog prijateljstva s Njemačkom. No ne treba smetnuti s uma da je ruska flota iz Crnog mora mogla izići jedino kroz Bospor, tjesnac iznad kojega sezastava. Poznati berlinski vojni povjesničar i urednik istaknutoga političkog magazina „Preussische Jahrbücher“, Hans Delbrück, zapitao je svoga bivšeg učenika, a tada sveučilišnog profesora u Petrogradu, vrsnoga ruskog povjesničara Pavela Pavloviča Mitrofanova, što misli o uzrocima protunjemačkog raspoloženja u Rusiji. Mitrofanov odgovor objavljen početkom svibnja 1914. godine u „Preussische Jahrbücheru“ izvrsno ocrtava geopolitičke težnje Rusije: „Njemačka je radi svog prijateljstva s Austro-Ugarskom na putu Rusiji.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti pročitajte u tiskanom izdanju VP - magazina koji je u prodaji na svim kioscima za samo 19,99kn.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije