POVIJEST NA FILMU

Na Zapadu ništa novo...

UP
Foto: Universal Pictures
13.05.2015.
u 12:00

Prvi redatelj koji je osvojio dva Oscara za režiju bio je ruski Židov. Drugi film za koji je nagrađen prestižnom nagradom američka je ekranizacija knjige o njemačkim vojnicima koji su se borili u Francuskoj

U prvih nekoliko desetljeća razvoja Hollywooda kao ishodišne točke američke, ali i svjetske filmske industrije, zamjetan je broj europskih filmskih radnika, od redatelja, glumaca i producenata do scenografa, kostimografa, glazbenika i montažera, prešao preko Atlantika u potrazi za uspjehom na novom tržištu. Hollywoodska industrija već je do sredine dvadesetih bila peta najuspješnija industrijska grana u SAD-u i mogućnosti koje je pojedincu pružala, kako za zaradu, tako i za umjetnički razvoj nisu prošle nezamijećeno na europskom, često ograničenom i nejedinstvenom tržištu.

Najznačajniji priljev nove radne snage u grubo se dijeli na razdoblje do početka 30-ih godina (i dolaska Hitlera na vlast u Njemačkoj), kada pristižu pioniri europske kinematografije, te od sredine tridesetih do samih početaka Drugog svjetskog rata, kada mahom pristižu umjetnici koji su u Europi bili žrtve progona ili nisu htjeli živjeti u totalitarističkom okruženju i stvarati u strogo kontroliranim uvjetima. U tom valu velikih imena – Erich von Stroheim, Ernst Lubitsch, William Wyler, Michael Curtiz, Marlene Dietrich, Josef von Sternberg, Hedy Lamarr, Fritz Lang, Max Steiner, Billy Wilder i Peter Lorre neki su od mnogobrojnih, našao se i danas zaboravljeni Lewis Milestone. Rođen 1895. kao Lev Milstein u Kišinjevu, današnja Moldova, preko Njemačke i Belgije gdje se obrazovao, već 1920. godine Milestone dolazi u Los Angeles. Karijeru počinje kao montažer, scenarist i pomoćnik redatelja, no relativno brzo, 1925. godine dobiva priliku samostalno režirati dugometražni film. Priliku je itekako dobro iskoristio, i u uvodnome dijelu karijere zabilježio zapažene redateljske uspjehe. Već 1927. godine snima „Two Arabian knights“, za koji je osvojio Oscara na premijernoj dodjeli 1929. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije