DOMOVINSKI RAT

Prijevozna sredstva

Tuđmanov BMW
Davor Purić
26.02.2016.
u 19:27

Uglavnom su to specijalna, tipska sredstva izrađivana za posebnu na- mjenu. Posebnu im težinu daje vezanost uz pojedine povijesne osobe

Među naoružanjem, ubojitim sredstvima i ostalim strogo vojnim materijalom nalaze se i vozila. Uglavnom se radi o specijalnim, tipskim sredstvima izrađivanim za posebnu namjenu. Ovdje ćemo osim takvih prijevoznih sredstava spomenuti i vozila više civilne namjene, koja su spletom okolnosti korištena u Domovinskom ratu.

Posebnu im težinu daje vezanost uz osobe od posebna značenja za noviju hrvatsku povijest. Prvo je prijevozno sredstvo motor kroser Kawasaki korišten u postrojbama Vojne policije. U sastav Oružanih snaga došao je putem tvrtke »Sever«. Osim primjeraka koji se nalaze u Vojnom muzeju te su u fazi pripreme za izlaganje u prvoj stalnoj postavi, dio se nalazi na korištenju u Udruzi branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu, koji ulažu znatan trud i pažnju u njihovo održavanje i korištenje u promotivne svrhe. Motor je u osnovi civilne namjene, ali korišten je i u vojne svrhe.

Drugi motor iz zbirke je motor »Motto Guzzi Falcone« korišten formacijski u postrojbama Vojne policije bivše JNA, kao redovno sredstvo, u nastavne svrhe, ali i za pratnju. Posebno je mjesto u budućoj postavi vozilo BMW, prvo vozilo pokojnog predsjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, poklon hrvatskih iseljenika. Posebno se ističe njegova robusnost s obzirom na oklopljenost, posebna debela ne- probojna stakla i metalne oklopljene ploče. Još jedno posebno vozilo vezano uz Domovinski rat je GMC, koje je koristio general Janko Bobetko, osobito zapaženo tijekom kretanja generala u borbama na južnom bojištu i oslobađanju južnog dijela Hrvatske. Nažalost, nedostaju svjetla na šinji koja su bila na krovu, no radi se na zamjenskoj nadopuni. Neovisno o svojoj civilnoj provenijenciji, imaju posebno značenje za Vojni muzej, uz još dio sličnih sredstava iz ranijih razdoblja koja su na putu uvrštavanja u zbirke Muzeja. 

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. veljače na svim kioscima!

Komentara 3

DZ
dzukaficuka
11:51 28.02.2016.

zigazigic onaj sto si ukro taj dip.Ovih Motoguzia se sijecam iz JNA jer sam duzijo jednog i odrzavo .Bome sam se ina vozo sa njim i sad bi ga htijo imati .

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:29 29.02.2016.

Kad već spominjemo moto guzzi falcone, radi se o starom modelu iz šesdesetih. JNA je osamdesetih dobila i nove guzzije - V 35, međutim, njih su odvezli u Srbiju, a nama ostavili staru kramu.

DU
Deleted user
09:43 27.02.2016.

kada ce te platiti moj djip koji ste mi oteli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije