Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Njemački konvoj Kapitän Diederichsen potopili saveznici

Njemački konvoj Kapitän Diederichsen potopili saveznici
Vojna povijest
03.11.2011.
u 00:00

Jedan od najvećih pomorskih sukoba na Jadranu, blizu Premude u noći 29. veljače 1944., gotovo je nepoznat jer u njemu nisu sudjelovali brodovi Mornarice NOVJ-a.

Jedan od najvećih pomorskih sukoba na Jadranu tijekom Drugog svjetskog rata, blizu Premude u noći 29. veljače 1944., skoro je nepoznat hrvatskoj i bivšoj jugoslavenskoj javnosti jer u njemu nisu sudjelovali brodovi Mornarice NOVJ-a, nego samo njemački i saveznički brodovi te “nije bio važan“ za jugoslavensku pomorsku povijest. Glavni sudionik i primarni cilj savezničkih brodova bio je njemački transportni brod „Kapitän Diederichsen“, bivši talijanski motorni brod „Sebastiano Venier“. Napadnut je na putu iz Pule prema Grčkoj u noći posljednjeg dana u veljači prijestupne 1944. i potopljen iako ga je štitila prilično snažna prateća postrojba od dviju torpiljarki, dviju korveta i triju brzih minolovaca.

Cilj motornog broda i brodova njegove pratnje bilo je Egejsko more, kamo su Nijemci zbog velikih gubitaka trgovačke tonaže slali brze teretne brodove s jadranske bojišnice, za koju zbog svoje veličine nisu ni bili podobni. Niz bivših talijanskih trgovačkih brodova krenuo je s Jadrana u Grčku još potkraj 1943. godine, ali kako nisu imali pratnje, većina je potopljena u zračnim napadima, od savezničkih torpeda i mina, u zasjedama partizanskih obalnih bitnica ili su ih zaplijenili britanski ratni brodovi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije