PRVI SVJETSKI RAT

Hindenburg jača njemačke obrambene položaje

Rat
Wikimedia CC
16.09.2016.
u 15:26

Nakon vođenja iscrpnih i krvavih bitaka protiv saveznika kod Verduna i na Sommi te mogućeg ulaska Amerikanaca u rat, njemački su vođe odlučili ojačati svoje obrambene položaje na Zapadnom bojištu.

Dana 16. rujna 1916. godine, mjesec dana nakon što je naslijedio Ericha Von Falkenhayna kao šefa njemačkog generalskog stožera u Prvome svjetskom ratu, Hindenburg izdaje zapovijed da se započne s izgradnjom dobro utvrđenih položaja koji će se protezati  između sjeverne obale Francuske i Verduna do granice između Francuske i Belgije, piše History.

"Polutrajna" obrambena linija, kako ju je nazvao Hindeburg, postala je posljednja utvrđena linija njemačke obrane. Njezin cilj bilo je uništavanje mogućeg savezničkog proboja na Zapadnom bojištu u Francuskoj prije nego bi stigli na belgijsku ili njemačku granicu. Britanci su je nazvali Hindenburgova linija zbog glavnog začetnika projekta. Nijemci su je opet nazivali Siegfriedova linija.

Nakon vođenja iscrpnih i krvavih bitaka protiv saveznika kod Verduna i na Sommi te mogućeg ulaska Amerikanaca u rat, njemački su vođe odlučili ojačati svoje obrambene položaje na Zapadnom bojištu. Tijekom veljače 1917. godine, njemačka vojska započela je organizirano povlačenje prema Hindenburgovoj liniji. Povlačenje je skratilo liniju obrane na preostalih četrdesetak kilometara te je 13 divizija prebačeno u rezerve. Prilikom povlačenja Nijemci su sistematski uništili i spalili zemlju koju su napustili, zatrovali bunare, minirali napuštene zgrade te uništili ceste.

Nakon povlačenja koje je završeno 5. svibnja 1917. godine, Hindenburgova linija koju su i saveznici i njihovi neprijatelji smatrali neprobojnom, postala je glavna utvrda njemačke vojske. Saveznici je nisu uspjeli probiti do posljednjih dana u rujnu 1918. godine, dvadesetak dana prije primirja.

>>22 impresivne slike njemačkog mlažnjaka Me-262

>>369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija - pogibija Antuna Štimca izravnim pogotkom sovjetske protuoklopne puške

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije