RAT

Invazija na Egipat 1956. godine

rat
Wikimedia CC
06.12.2016.
u 20:25

Sueska kriza znatno je utjecala na protukomunistički ustanak u Mađarskoj

Samosvjesni Egipat, u kojem je poslije revolucije zavladao  general Abdel Naser, bio je nezadovoljan odbijanjem zapadnih sila da financiraju izgradnju goleme Asuanske brane. Kako bi pridobiosredstva, Naser je nacionalizirao Sueski kanal, tada u vlasništvu anglo- francuske kompanije. U Parizu i Londonu zavladala je panika: Naserov potez mogao bi im ugroziti dopremanje nafte iz Perzijskog zaljeva. Kada su propali svi pregovori, dvije su zemlje tajno pripremile vojnu akciju kako bi ponovno stekle kontrolu nad kanalom i svrgnule opasnoga Nasera. U Izraelu su pronašle spremnoga saveznika, koji je želio očuvati pa i proširiti od arapskih država svoje nepriznate granice. Prvi je krenuo Izrael sa 175.000 nasuprot 300.000 egipatskih vojnika. U zoru 29. listopada 1956. deset izraelskih brigada napalo je Egipat u Sinajskoj pustinji i nezadrživo krenulo prema Suezu. Bio je to početak velike svjetske krize koju su izazvale stare kolonijalne sile Velika Britanija i Francuska kako bi zaštitile svoje interese na najprometnijem svjetskom pomorskom prokopu. Poslije izraelskih napada Britanija i Francuska, slijedeći tajni plan, zatražile su povlačenje izraelskih i egipatskih snaga i najavile intervenciju zbog navodnog uspostavljanja prekida vatre. Tijekom 5. i 6. studenoga 45.000 britanskih i 34.000 francuskih padobranca i vojnika iskočilo je ili se iskrcalo u Port Said i Port Fuad kako bi okupirali Sueski kanal. Saveznici su brzo postigli svoje ciljeve i suočen s porazom Nasser je tada zapovjedio potapanje brodova u Sueskom kanalu, koji je tako postao neprohodan duže vrijeme. Posljednja anglo- francuska kolonijalna avantura ipak je zaustavljena: zaredali su oštri prosvjedi Sjedinjenih Država i Ujedinjenih naroda te prijetnje Sovjetskog Saveza da će vojno intervenirati. Već u prosincu agresori su se morali povući. Izraelci su to učinili u ožujku iduće godine. 

Dramatična sueska kriza znatno je utjecala na protukomunistički ustanak u Mađarskoj. Opterećene događajima na Bliskom istoku zapadne su sile gotovo prešutjele sovjetski tenkovski udar na Budimpeštu i slom tek uspostavljene mađarske demokratske vlade. Sueski je kanal godinama ostao neupotrebljiv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije