AKTUALNO

Iran gradi nosač zrakoplova

Mornarica
US Navy
27.12.2016.
u 16:35

Izgradnja nosača zrakoplova je jedan od ciljeva mornarice te vjerujemo da ćemo ostvariti i taj i ostale ciljeve

Iran planira izgraditi nosač zrakoplova u svojoj strategiji unaprjeđivanja pomorskih sposobnosti, izjavio je viši pomorski dužnosnik u ponedjeljak. "Izgradnja nosača zrakoplova je jedan od ciljeva mornarice te vjerujemo da ćemo ostvariti i taj i ostale ciljeve", izjavio je zamjenik zapovjednika mornarice za koordinaciju admiral Peiman Jafari Tehrani.

Tehrani je također izjavio da iransko Ministarstvo obrane i mornarica proizvode različite vrste raketa. Iranski pomorski zapovjednik Habibollah Sayyari objavio je 2014. godine da će Iran moći izgraditi nosače zrakoplova te visokotehnološke podmornice.

"Kao što smo proizveli ratne brodove i podmornice, uskoro ćemo moći proizvesti nosače zrakoplova te velike podmornice“, FARS je citirao Sayyarija. Iran se često hvalio napretkom vojnih kapaciteta, iako taj navod nije potvrđen izvan Irana. Iranski predsjednik Hassan Rouhani ranije je ovog mjeseca naredio da znanstvenici počnu raditi na brodovima na nuklearni pogon; to je vjerojatno odgovor na ponovnu implementaciju sankcija od strane SAD-a.

>>Irangate

>>Iran postaje ozbiljan igrač korištenjem raketnog sustava S-300

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:53 31.12.2016.

Nosač košta milijardu dolara, mora imati flotu koja ga brani i opslužuje. Konpletana flota i s avijacijom na palubi premašuje cijenu koštanja kompletne mornarice Irana. Primat od deset flota i deset super nosača koji ima Amerika se ne može izgradnjomom jedne flote..... Mnogo bi opasnije zvučalo najava kupnje 36 suhojeva s protubrodskim raketama. Američki nosači su vrlo velika meta i izuzetno su osjetljivi zbog goriva za avine koji nose. Nema te PZO koja bi mogla obraniti jedan objekata na koji je ispaljeno preko 100 hipersonicnih raketa. Lansiranje s udaljenosti od 300 km obrani bi ostavilo 7 minuta 420 sekundi vremena za obranu. Jedna raketa je milju dolara. Pošto bi svi mediji svijeta prikazali nosač u plamenu kako ga tegli na sigurno, velikom divu bi ostala politika ili primjena meksimalne sile,. Brzo bi mediji užarili paniku analizama kako obraniti teritorij SAD kad PZO nije obranio nosač u srcu flote...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije