NA DANAŠNJI DAN

Izveden prvi napad kamikaza u Drugome svjetskom ratu

Japan
Wikimedia CC
25.10.2016.
u 16:32

Prva postrojba kamikaza sastojala se od 24 dobrovoljca pilota iz japanske 201. mornaričke zračne grupe.

Na današnji dan 1944. godine tijekom bitke kod Leyte zaljeva, Japanci su po prvi put upotrijebili kamikaze samoubojice protiv američkih ratnih brodova. To se pokazalo skupim za obje strane, piše History.

Odluka da se započne s korištenjem kamikaza protiv američke flote kod Leyte zaljeva donesena je zbog neuspješnih konvencionalnih pomorskih i zračnih napada kako bi se zaustavila američka ofenziva. Japanski pomorski kapetan Motoharu Okamura izjavio je: "Čvrsto vjerujem da jedino možemo pobijediti ako svoje avione zabijamo u njihove brodove... Bit će više nego dovoljno dobrovoljaca za ovu priliku spašavanja naše zemlje..."

Prva postrojba kamikaza sastojala se od 24 dobrovoljca pilota iz japanske 201. mornaričke zračne grupe. Ciljevi su bili američki brodovi - St. Lo je pogođen s avionom A6M Zero te je potonuo unutar sat vremena; pritom je poginulo stotinu Amerikanaca. Više od 5 000 pilota kamikaza poginulo je u bitki, a potopljena su 34 broda.

Japanci su za svoje napade posebno dizajnirali određene avione - imena "Ohka" (Cvijet Trešnje), a Amerikanci su ga zvali "Baka". "Baka" je bio avion na raketni pogon, a raketa mu je bila postavljena na donji dio trupa. (Baka je na japanskom jeziku riječ za budalu).

Ukupno, više od 1 321 aviona pogodilo je savezničke ratne brodove tijekom rata. Iako je poginulo oko 3 000 Amerikanaca i Britanaca zbog ovih napada, takva šteta ipak nije pomogla u obrani Filipina, Iwo Jime te Okinawe.

>>Napad Mongola na Japan 1281. godine

>>Japan održava vojne vježbe blizu planine Fuji nakon korejskog testiranja raketa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
18:11 25.10.2016.

U knjizi Bitka za Pacifik, samoubilačke akcije Japanskih pilota su opisane u samom početku rata. Piloti koji su bili oštećeni, mjesto napuštanja zraklopova i predaje usmjeravali su se na prvi cilj i zabijali se u njega. Posebnost predanosti izvršenja zadatka često je pilote Zero-a, torpedni aviona i obrušavajući bombardra primorala da se zabijaju u cilj. Japanci osnivaju odrede kamikaza kao posebnu grupu kako bi sačuvali pilote za obranu Domovine.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije