NDA DANAŠNJI DAN

Japanska podmornica napala Midway

Midway
Foto: Wikimedia CC
10.02.2017.
u 16:19

Zauzeće Midwaya bilo je ključan dio šire japanske strategije u kojoj se trebala izgraditi obrambena linija koja bi se protezala od zapadnih Aleutskih otoka do sjevera Midwaya i otočja Wake, Marshall i Gilbert u jugu, te na zapadu do Nizozemskih Antila.

Na današnji dan 1942. godine, japanska je podmornica brutalno napala Midway, koraljni greben koji je Američka mornarica koristila kao mornaričku bazu. To je bio tada već četvrti napad od 7. prosinca, piše History.

Zauzeće Midwaya bilo je ključan dio šire japanske strategije u kojoj se trebala izgraditi obrambena linija koja bi se protezala od zapadnih Aleutskih otoka do sjevera Midwaya i otočja Wake, Marshall i Gilbert u jugu, te na zapadu do Nizozemskih Antila. Okupacijom Midwaya SAD više ne bi posjedovao podmorničku bazu te bi postao glavna ishodišna točka mogućih budućih napada na Havaje.

Admiral Isoroku Yamamoto, idejni začetnik napada na Pearl Harbor te vrhovni zapovjednik Japanske kombinirane flote vjerovao je kako bi samo totalno uništenje američkog pomorskog kapaciteta osiguralo japansku prisutnost na Pacifiku. Japanci nisu uspjeli poraziti neprijatelja i probiti savršenu obranu koju je postavio admiral Chester Nimitz, šef Američke mornarice na Pacifiku koji je iskoristio svaki mogući resurs i zalihu da obrani Midway, ali i Havaje. Yamamoto je kasnije pokrenuo i operaciju ratnim brodovljem pod imenom "Mi" u lipnju, ali je Bitka za Midway bila katastrofa za Japan te se označava kao prekretnica na stranu američke vojske u borbama za Pacifik.

>>Bitka za Filipinsko more 1944.

>>Naoružanje japanske carske mornarice

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:19 11.02.2017.

Histori - povjest se piše kasnije. Glavni cilj Japanske mornaričke avijacije pri napadu na Havaje je bio uništiti dva nosača i pacifičku flotu. Naredba za napad je izdana i u dva vala su postigli zavidan uspjeh, treći val je povučen jer nosači nisu pronađeni i procjena zapovjednika je bila da ne treba trošiti resurse. Amerika posle nokauta zaposjeda Pacifičku obalu do Ognjene Zemlje okupirajuči južnoameričke države. Osiguranje Midveja je uslijedilo radi zaštite pomorske komunikacije sa Australijom gdje se se povlačile razbijene snage. Vojni stratezi Japana su dobro proučili Engleski napad na Talijanske brodove, ali su Ameri uvidjeli snagu avijacije na vlastitoj koži i poseban osvrt na bitki nosača u Koraljnom moru. Gdje su se prvi put borili brodovi koji se u stvari ne vide. Potom su mnoge tankere preuredili u male-ekskortne nosače. Dok je Japan koji je primjenio revolucijonarni pristup pomorskoj borbi zadržava uvjerenje da su nosači i avijacija podrška bojnim brodovima-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije