AKTUALNO

Kina poslala ratne brodove prema otočju Senkaku u Istočno kineskom moru

Harbin
Foto: Wikimedia CC
07.02.2017.
u 17:45

Dužnosnici američkog Ministarstva obrane izjavili su za Fox kako kineski brodovi obalne straže plove unutar japanskih teritorijalnih voda blizu otočja Senkaku.

U ponedjeljak su tri kineska broda prošla pokraj otočja u Istočno kineskom moru, dva dana nakon što je predsjednik Trump poslao svog novog tajnika Ministarstva obrane u Japan koji je tamo obećao kako će braniti otočje Senkaku, piše Fox.

Dužnosnici američkog Ministarstva obrane izjavili su za Fox kako kineski brodovi obalne straže plove unutar japanskih teritorijalnih voda blizu otočja Senkaku. Lanac nenaseljenih otoka nalazi se oko 220 kilometara istočno od Tajvana.

Novi Trumpov tajnik Ministarstva obrane Jim Mattis u Tokiju je izjavio kako je Kina iznevjerila povjerenje susjednih zemalja nakon izgradnje otoka u Južnokineskom moru. 

Kao odgovor Mattisu, kineski ministar vanjskih poslova izjavio je kako Sjedinjene Američke Države moraju prestati s krivim zaključcima jer se stvari tako još više kompliciraju. Mattis je također posjetio i Južnu Koreju u svomu prvom prekomorskom putovanju kao tajnik Ministarstva obrane.

>>Kina poslala svoj jedini nosač zrakoplova kroz Tajvanski tjesnac

>>Kineski predsjednik želi modernizirati najveću vojsku svijeta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije